“Неймовірна продуктивність асів, ніхто не чекав такої майстерності”: експерти США у захваті від українських льотчиків

Триває воєнна агресія РФ проти України, впродовж якої війська окупантів зазнають колосальних втрат: тим часом американські експерти приємно вражені та захоплені діями українських воїнів, які не дають загарбникам встановити домінування у небі, а також ліквідовують російських пілотів, які летять бомбити мирні міста України.

Як інформує “The New York Times”, військові оглядачі припускали, що Росія швидко знищить або паралізує протиповітряну оборону та військову авіацію України. Нічого цього не сталося. Успіхи українських льотчиків допомогли захистити сили на землі та запобігти активнішим бомбардуванням росіянами українських міст.

За даними української сторони, від початку повномасштабного вторгнення росіяни втратили в Україні понад 97 літаків. Речник Повітряних сил України Юрій Ігнат каже, що українські льотчики ефективні через те, що працюють на своїй землі. Натомість противник влітає в зону дії української системи протиповітряної оборони.

Водночас про “вражаючу продуктивність” українських льотчиків каже Дейв Дептула – генерал-лейтенант армії США у відставці, який свого часу планував повітряну кампанію в рамках операції “Буря в пустелі” в Іраку.

Їхня майстерність, на думку Дептули, є вирішальною в умовах, коли Росія має перевагу в кількості літаків. Водночас він звертає увагу на те, що Україна також втрачає літаки – і йдеться не лише про їхнє збиття росіянами, а й про банальні технічні несправності, оскільки українські льотчики “вижимають з літаків по максимуму”.

Критично важливими для України, за словами Дептули, були би літаки МіГ-29, які їй готові передати Словаччина та Польща. Наразі процес гальмується Сполученими Штатами.

“NYT” також розповідає історію українського льотчика Андрія, який пілотує винищувач Су-27. Він каже, що ніколи не думав, що йому доведеться брати участь в реальній війні.

Розповідає, що росіяни літають на сучасніших Су-30, Су-34 і Су-35. Андрій збив не один такий – але скільки конкретно, розповісти не може. Український льотчик зізнається: після того, як вдається збити російський літак, він щасливий – адже той більше не бомбитиме мирні міста.

“А, як ми бачимо на практиці, це саме те, що роблять російські літаки”, – додає він.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.