Українці можуть отримувати пенсію в інших країнах після переїзду, але є один виняток

Пенсіонери, які були змушені переїхати за кордон, матимуть змогу продовжувати отримувати пенсії на новому місці проживання. Перш ніж переоформлювати пенсійні виплати, потрібно дізнатися, чи уклала країна, де знаходиться пенсіонер, міжнародну угоду з Україною, в якій визначено умови пенсійного забезпечення за територіальним принципом, або за пропорційним принципом.

Територіальний принцип передбачає, що усі витрати на виплату пенсій здійснює держава, в якій проживає одержувач. Такі правила діють у країнах СНД: Азербайджані, Білорусі, Грузії, Молдові, а також у Монголії, Румунії, Угорщині.

За пропорційним принципом кожна сторона призначає та виплачує пенсію за відповідний страховий (трудовий) стаж, набутий на території держави цієї сторони. Ця вимога діє у Болгарії, Естонії, Іспанії, Латвії, Литві, Словаччині, Чехії, Португалії та Польщі.

У разі переїзду пенсіонера на постійне проживання у ці країни виплачувати пенсію йому продовжує Пенсійний фонд України. Якщо громадяни раніше працювали за кордоном і вирішили повернутися до України, то їм необхідно звернутися до територіальних органів Пенсійного фонду України і відповідно частина пенсії буде призначена тією державою, де придбано страховий стаж та з якою укладено двосторонній міжнародний договір за законодавством цієї держави, та виплачуватиметься нею. Іншу частину пенсії – за український страховий стаж – призначає територіальний орган Пенсійного фонду України за законодавством України та виплачується ним.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.