Українцям роз’яснили, що означають кредитні канікули від банків: повертати борги все одно доведеться

Майже з самого початку війни в Україні оголошені кредитні канікули для клієнтів банків та інших фінустанов, які мають не повернені споживчі кредити. Тобто, до закінчення дії воєнного стану та ще упродовж місяця після нього позичальники можуть не сплачувати банку заборговане. Проте, кредитні канікули не означають, що боржників взагалі звільнять від сплати кредитів.

 

Нацбанк роз’яснив, які зміни були внесені до Податкового кодексу, та що насправді означають кредитні канікули, надані банками.

Отже, для позичальників і кредиторів відбулись такі зміни:
У випадку прострочки платежу за споживчим кредитом у воєнний період позичальника звільняють від відповідальності за невчасно внесений платіж. Звільнення від відповідальності діє на період війни і місяць після скасування воєнного стану.
Будь-які додаткові платежі за прострочений кредит, а також пеня скасовуються.

Якщо банк встиг нарахувати клієнту штраф за прострочений кредит після 24 лютого, то його має бути скасовано.
У випадку, якщо клієнт вчасно не вніс черговий платіж за кредит, фінустанова не має права підвищити кредитну ставку, якщо це не було передбачено умовами кредитного договору.
Однак усі ці поступки позичальникам не означають, що кредити взагалі не доведеться повертати. Усе позичене доведеться повернути після війни. Крім того, ніхто не скасує позичальникам ніяких відсотків за платежами. Тобто, сума до повернення не буде збільшена, якщо клієнт не зможе платити під час війни, але вона й не буде зменшена.

Отже, якщо є така можливість, то розраховуватись по кредитах треба і під час війни. Адже відразу після закінчення воєнних дій навряд чи у когось виросте зарплата, або покращиться добробут.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.