Соцмережі і чати можуть працювати на ворога: чого не слід робити не лише з телефоном

Віддайте перевагу Інтернету від мобільного оператора, а не випадковому WI-FI.

Передавати: інформацію, світлини чи відео мережею, або переповідати – зайве у соцмережах чи телефоном. Те саме стосується персональних даних, геолокацій, або ж іншої інформації, якою може скористатися ворог.

Тримаючи телефон в руках, пам’ятайте, що це зброя. Зброя, яку можна використвоувати не собі на захист, а проти себе і навіть проти всіх українців. Навіть одне фото може нашкодитиТому Збройні сили України просять не знімати, а тим більше публікувати фото техніки, номерні знаки техніки і обличчя військових.

Звісно ж, не викладати таких даних з хештегами і геолокацією. Ба більше, потрібно вимкнути на телефоні доступ камери до вашого місця перебування. І перевірити додатки. Адже є такі, які можуть автоматично вмикати геолокацію. А цим, будьте певні, може скористатися ворог. У Росії працюють цілі підрозділи, які займаються аналізом даних.

«Це все береться на олівець, а потім складається дядями, тьотями в певну картинку, з якою потім робиться аналіз, відповідно до аналізу робиться план, відповідно до плану робиться погані до України дії», – пояснює учасник бойових дій, колишній прес-офіцер 81 окремої аеромобільної бригади Костянтин Татаркін.

Інформацію про нашу армію та загалом про ваші плани, контакти, адресу не фіксуйте у повідомленнях. Особливо в російських месенджерах. Ті згодяться хіба що для того, щоб надсилати привітання зі святами. Кіберполіція нагадує, що, крім повідомлень, можуть перехоплювати дані банківських карток та паролі. Віддайте перевагу Інтернету від мобільного оператора, а не випадковому WI-FI.

✔️ не здійснюйте банківських операцій, коли під’єднані до публічної мережі

✔️ не використовуйте мереж Wi-Fi, що просять авторизуватися за номером телефону, електронною поштою або через соцмережі: цим можуть скористатися зловмисники

✔️ вимкніть опцію загального доступу до файлів

✔️забороніть виявлення свого девайсу іншими користувачами мережі

✔️ вимкніть опцію автоматичного під’єднання до відкритої мережі

✔️ використовуйте VPN у разі під’єднання до громадської мережі Wi-Fi

✔️ не реєструйтеся на нових ресурсах під час використання невідомої мережі

✔️ якщо з’єднання переривається та відбувається перепідключення – не використовуйте такої мережі

Як ніколи, потрібно бути уважними навіть далеко від фронту. А на Сході – тим паче. Тому якщо побачите підозрілий предмет, наприклад, у громадському місці, не чіпайте його. Але й не проходьте повз. Повідомте правоохоронців. І користуйтеся головним правилом сапера: «Якщо знаєш, що це, не бери. Не знаєш, що це, не бери тим більше».

«Якщо ви розумієте, що посеред поля лежить шахівниця, яка не має тут лежати, не варто її чіпати», – пояснюють військові.

Як ніколи у небезпеці почуває себе наша економіка. В той час, як міжнародні партнери виділяють Україні допомогу, можна зробити і свій внесок. І найкращий спосіб – це не розхитувати ситуації.

«Їхати купувати чи продавати долари, бігати забирати депозити – це деструктивно, це призведе до фінансових втрат держави, так і цієї людини, яка буде цим займатися. Ми бачимо, що курсом валюти рухає виключно психологічний фактор», – пояснює інвестиційний банкір Сергій Фурса.

Усі експерти погоджуються з головним правилом – це не панікувати. Адже саме на паніку розраховують наші вороги, бо вона може зробити нас слабкішими.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.