В Україні повернули індексацію пенсій для окремих категорій громадян: хто у списку

В Україні відновили індексацію пенсій, які призначаються за “спеціальними” пенсійними програмами. Зокрема, йдеться про військовослужбовців, держслужбовців та науковців. Крім того, на законодавчому рівні встановлено дату щорічної індексації пенсійних виплат у країні – 1 березня. Раніше дату масового підвищення пенсій щороку затверджував Кабмін.

Індексацію пенсій розширили

Відповідний законопроєкт № 4668 затверджено у Верховній Раді у вівторок, 15 лютого. За ухвалення проєкту в цілому проголосували 352 парламентарі під час пленарного засідання, яке транслювалось на YouTube-каналі парламенту (щоб подивитися поіменне голосування, доскрольте до кінця сторінки).

Документ було внесено до парламенту Кабінетом міністрів. Його розробили у Міністерстві соціальної політики з метою удосконалення пенсійного законодавства. У відомстві вважають, що встановлення у законі конкретної дати індексації пенсій – 1 березня – дозволить забезпечувати стійкість пенсійного забезпечення громадян та витрати на його фінансування.

Крім того, ухваленим законопроєктом відновлено щорічний перерахунок пенсійних виплат для тих громадян, яким за законодавством належить спецпенсія. Їхніми одержувачами на сьогодні є військовослужбовці, держслужбовці, помічники нардепів, науковці.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроєкту, ще у 2017 році з об’єктів індексації грошових доходів було вилучено пенсії, які призначаються за “спеціальними” пенсійними програмами. “Не проводиться індексація пенсій військовослужбовцям, держслужбовцям, науковцям та іншим категоріям пенсіонерів з 2014 року. Військовослужбовцям останній перерахунок у зв’язку зі зміною грошового забезпечення було проведено у 2018 році, а держслужбовцям та науковцям пенсії не перераховувалися ще з 2008 року”, – йдеться у документі.

Так, законопроєкт повернув щорічну індексацію пенсій вищевказаним громадянам на загальних умовах.

Окрім того, документ відновив право на дострокову пенсію для окремих категорій осіб. Зокрема, пропонується:

призначати достроково пенсії за віком за півтора року до досягнення пенсійного віку особам, трудовий договір з якими розірваний у зв’язку зі змінами в організації виробництва та інших умов;

призначати достроково пенсії матерям (батькам) дітей, хворих на важке рідкісне захворювання, але яким не встановлено інвалідність.

Право на дострокову пенсію матимуть також жінки, які народили п’ятьох або більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, матері осіб з інвалідністю з дитинства, однак за умови досягнення ними віку 50 років та за наявності не менше 15 років страхового стажу. Водночас особами з інвалідністю з дитинства вважаються діти з інвалідністю віком до 18 років.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.