Чи є ДПА у формі ЗНО обов’язковою та чи можуть її скасувати у 2022 році: що варто знати

Ті, хто завершують здобуття повної загальної освіти у 2022 році, мають скласти державну підсумкову атестацію (ДПА) у формі зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО). Це є обов’язковим.

Складання ДПА у формі ЗНО – обов'язкове

Скасувати ДПА може лише Верховна Рада. Про це OBOZREVATEL розповіли в Українському центрі оцінювання якості освіти (УЦОКО), відповідаючи на запит щодо того, чи є ДПА обов’язковою.

Всі деталі цьогорічної ДПА зазначені у наказі Міністерства освіти і науки від 14 травня 2021 року №528, – йдеться у відповіді на запит за підписом в.о. УЦОЯО Валерія Бойка.

“Здобувачі повної загальної середньої освіти обов’язково проходитимуть ДПА у формі ЗНО з чотирьох навчальних предметів”, – наголосили в УЦОЯО, посилаючись на наказ МОН.

Перелік предметів, із яких у 2021/2022 навчальному році проводиться ДПА випускників шкіл, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти (або профільної загальної середньої освіти), такий:

1.українська мова.

2.математика.

3.історія України або іноземна мова (англійська, іспанська, німецька або французька мова) (за вибором здобувача освіти).

4.один із навчальних предметів зі списку: історія України, іноземна мова (англійська, іспанська, німецька або французька мова), біологія, географія, фізика, хімія (на вибір).

Також в УЦОЯО наголосили, що скасувати ДПА має повноваження лише Верховна Рада, оскільки обов’язковість атестації для здобувачів повної загальної середньої освіти визначена положеннями закону “Про освіту”.

І нагадали, що рішення про скасування обов’язкової ДПА у 2020 та 2021 роках ухвалювали у зв’язку зі здійсненням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню COVID-19.

“Наразі інформації про скасування обов’язкової ДПА для здобувачів повної загальної середньої освіти у 2022 році немає”, – зазначили у Центрі.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.