У США зазнають “супервакцини” проти COVID-19: чим вона відрізняється і як працює

В Армійському науково-дослідному американському інституті імені Уолтера Ріда (WRAIR) почалися випробування на людях панкоронавірусної вакцини SpFN. Її створили з використанням наночастинок шиповидного білка, призначена для захисту від великої кількості варіантів коронавірусу.

У разі успіху, стверджують розробники, більше не буде потреби у проведенні регулярної бустерної імунізації. Водночас деякі фахівці висловлюють сумніви щодо ефективності американської “диво-зброї” проти COVID-19, йдеться у матеріалі DW.

Як діє “супервакцина”
SpFN – це білкова вакцина. Її принцип дії аналогічний Novavax, яка була схвалена Європейським агентством з лікарських засобів (EMA) наприкінці грудня 2021 року.

Американський панкоронавірусний препарат базується на феритині – ендогенної білкової молекули, здатної накопичувати залізо. Вона згортається в 24-гранну кулю, схожу на футбольний м’яч. На кожну нову грань наноситься характерний шиповидний (спайковий) білок іншого варіанту коронавірусу, що робить універсальну вакцину, а також легко модифікується.

Раніше схвалені вакцини також націлені на цей шиповидний білок, тому що саме через нього різні варіанти коронавірусу проникають у клітини людини. За словами розробників, після вакцинації SpFN починають вироблятися антитіла, які зв’язуються з цим білком таким чином, що вірус більше не може стикуватися зі своїм рецептором на клітинах і відповідно, заражати людину.

Водночас вакцинація активує Т-клітини, які у разі наявності інфекції розпізнають та вбивають інфіковані клітини, запобігаючи розмноженню вірусу. SpFN також містить підсилювач ALFQ, який негайно активізує імунну систему. Винахідники кажуть, що завдяки цьому підсилювачу “супервакцина” вийшла особливо безпечною та ефективною.

На відміну від мРНК-вакцин SpFN не потрібно тримати в холодильнику при двозначних температурах нижче нуля, що значно спрощує зберігання та доставку, як і у випадку з Novavax.

Успішні досліди на мавпах
Вакцина SpFN була розроблена в Армійському дослідному інституті імені Уолтера Ріда в Сілвер-Спрінг (штат Меріленд, США). Спочатку її протестували на бенгальських макаках. У них, за даними дослідників, вакцинація викликала появу сильних антитіл, що нейтралізують, проти вихідного коронавірусу, а також проти чотирьох інших його варіантів – Альфа, Бета, Гамма і Дельта. Крім того, вона була ефективна проти вірусу SARS-1, хоча він значно відрізняється від SARS-CoV-2.

Дослідники з WRAIR у статті, опублікованій у журналі Science Translational Medicine, написали, що антитіла, що з’являються в результаті використання SpFN, також повинні бути здатні боротися зі штамом Омікрон. Зазначається, що після успішних випробувань на макаках вже було проведено дослідження першої фази та на людях.

“Вони повинні прокласти шлях для універсальної вакцини, яка захищає не тільки від поточних варіантів вірусу, а й від майбутніх. Ми хотіли б дочекатися отримання клінічних даних, перш ніж публікувати їх, але поки що все йде саме так, як сподівалися”, – пояснив один. зі творців SpFN Кайвон Моджаррад.

Вклад у боротьбу з наступною пандемією та сумніви
Медичний радник Білого дому, головний американський інфекціоніст Ентоні Фаучі висловив переконання, що у довгостроковій перспективі розробка універсальної вакцини проти коронавірусу може зробити внесок у запобігання наступній пандемії.

“Багато інвестується не тільки в поліпшення вакцин проти SARS-CoV-2, які є у нас, але й у розробку препаратів наступного покоління, особливо універсальних вакцин проти COVID-19”, – зазначив Фаучі.

Інші ж фахівці підкреслюють, що людству ще належить переконатися, чи справді препарат, розроблений американськими військовими вченими з WRAIR, є “диво-зброєю”, яка стане переломом у боротьбі з пандемією і дотримається поширення нових варіантів коронавірусу.

“Не бачу в даному випадку “чудодійної вакцини”. Ще невідомо, чи захищає вона від усіх можливих варіантів SARS-CoV-2, яких сьогодні навіть не існує. Я б поставився до цього скептично”, – заявив імунолог та науковий директор Німецького дослідницького центру ревматизму у Берліні Андреас Радбрух.

Глава німецького товариства імунології Карстен Вацль додав, що білкові вакцини дешевші та їх простіше зберігати – це їхні переваги перед мРНК-вакцинами, особливо для бідних країн. Однак імунітет, що виникає після введення білкової вакцини, теж “не вічний, так що і в цьому випадку щеплення доведеться повторювати “.

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.