“Газпром” зупинив постачання газу до Польщі через Україну

Російський “Газпром” зупинив постачання газу до Польщі через Україну. Про це свідчать дані оператор ГТС України.

Джерело: Оператор ГТС України
Відсутність транзиту газу через Україну
Згідно з даними держкомпанії “Оператор газотранспортної системи (ГТС) України” за 23 січня, транзит газу через газовимірювальну станцію (ГІС) “Дроздовичі” не провадиться. Також архів даних свідчить, що транзит газу до Польщі через територію України не проводиться з 19 січня.

Обсяг транзиту газу через Україну до Польщі
18 січня він склав 241 тисячу кубометрів газу.
17 січня – 3,8 мільйона кубометрів газу.
Нагадаємо! За результатами 2021 рік транзит газу до Польщі через територію України становив 3,8 мільярда кубометрів що на 1% більше, ніж у 2020 році.
“Газпром” не залучає потужності газопроводу “Ямал-Європа”
Потужності газопроводу “Ямал-Європа” не залучаються Газпромом з кінця грудня минулого року. Нагадаємо, що 30 грудня було доступно 89,1 мільйона кубометрів газу у точці входу до польської ділянки магістралі. Проте пропозиція залишилася незатребуваною, бо “Газпром” відмовився від бронювання.

Зверніть увагу! На січень російський “Газпром” бронював потужності 19,3 мільйона кубометрів на добу, але поки жодного разу ними не скористався.
Також 17 січня стало відомо, що російський монополіст у ході сесії бронювання газотранспортних потужностей на лютий не став вибирати потужності польської ділянки газопроводу “Ямал-Європа”, а також додаткову транзитну потужність через Україну, передає видання “Інтерфакс”.

Контракт між Польщею та “Газпромом”
Підписаний у 1996 році довгостроковий контракт на закупівлю природного газу між польською компанією PGNiG (Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo SA) та “Газпромом” спливає у кінці 2022 року.

За контрактом, укладеним 1996 році, Газпром має постачати до Польщі 9,8 мільярда кубометрів газу газопроводом “Ямал-Європа”. При цьому PGNiG зобов’язана імпортувати мінімум 8,7 мільярда кубометрів на рік (при щорічному обсязі споживання 20 – 22 мільярди кубометрів).

Нагадаємо! 1 жовтня 2021 року російський Газпром зупинив також транзит газу через Україну в напрямку Угорщини, хоча мав повністю сплачені потужності для транзиту обсягом 24 мільйони кубометрів на добу. Однак 3 жовтня відновив транзит

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.