У Раді дали “зелене світло” роздачі дітям по 650 тис. грн за економічним паспортом

Податковий комітет Верховної Ради рекомендував нардепам підтримати законопроєкт про т.зв. економічний паспорт за основу. Він передбачає, що українські діти отримають 20 тис. євро (близько 650 тис. грн за курсом на 21 січня). Втім, гроші виділять лише тим, хто народився у 2019 році та пізніше. Діти зможуть скористатися цими коштами після досягнення 18 років, тобто не раніше 2037 року. Ще одна умова – дитина до 18 років повинна не менше 5 років прожити на території України.

У Раді дали 'зелене світло' роздачі дітям 650 тис. грн за 'економічним паспортом'

Про це повідомляє пресслужба Верховної Ради. “Після обговорення законопроєктів із представниками органів державної влади було ухвалено рішення про доцільність рекомендувати Комітету прийняти за основу законопроєкт №6394”, – йдеться у повідомленні.

Зазначимо: ініціатором цього законопроєкту є президент України Володимир Зеленський. Тоді як ініціаторами альтернативних документів були депутати від “Європейської солідарності”, “Батьківщини” та ОПЗЖ.

Таке рішення фактично дає старт розгляду документа в сесійній залі. Щоб економічний паспорт остаточно затвердили, депутати Ради мають ухвалити рішення щодо двох законопроектів: № 6394 (рамкового документа, в якому прописані всі принципи дії програми) та № 6396 (ним вносяться необхідні зміни до Податкового кодексу).

Зі свого боку, народний депутат від “Голосу” Ярослав Железняк повідомив у себе в Telegram, що законопроєкт (№ 6394. – Ред.) можуть винести до зали на голосування в найближчі пленарні тижні. “На наступних пленарних тижнях буде у залі у першому читанні”, – йдеться у повідомленні.

Буде створено спеціальний фонд

За законопроєктом, в Україні буде створено Фонд майбутніх поколінь. Він буде некомерційним.

“Всім дітям, народженим з 1 січня 2019 року, автоматично відкриватимуться рахунки за свідоцтвом про народження. Передбачається, що держава повинна щорічно перераховувати кошти на ці рахунки в розмірі двох мінімальних зарплат”, – йдеться на сайті ВР.

Також там пояснюють, як формуватимуться активи Фонду. Робити це планується за рахунок коштів, що надійшли від сплати рентних платежів за користування надрами для видобутку корисних копалин загальнодержавного значення.

Крім того, зазначається, Фонд вкладатиме свої кошти в облігації внутрішніх та зовнішніх державних позик України – для отримання з них відсотків. Стверджується, що робитиме він це “з метою захисту від знецінення”.

Гроші не видаватимуть на руки

Згідно з документом, накопичені у Фонді гроші не виплачуватимуть на руки. Кошти переказуватимуть безпосередньо на:

оплату освіти (вищої чи професійно-технічної, обов’язково в Україні);

купівлю власного житла на території країни;

пенсійний рахунок у недержавному фонді;

оплату лікування тяжких захворювань (можливе дострокове зняття суми).

У разі смерті одержувача кошти отримає його спадкоємець. Цілі витрат при цьому не враховуватимуться.

Як нараховуватимуть кошти

Як вже зазначалось, Фонд майбутніх поколінь мають намір наповнювати за рахунок рентної плати за користування надрами. До того ж відрахування зростатимуть протягом 10 років:

для видобутку корисних копалин – на 5 процентних пунктів щороку: з 35% у 2023 році до 70% у 2030 році;

для видобутку нафти, газового концентрату та газу – на 5 п.п. щорічно та на 2,5 п.п. в останній рік: з 47,5% у 2023-му до 95% у 2033 році.

у межах континентального шельфу чи морської економічної зони – на 5 п.п. щороку: з 50% у 2023 році, до 100% у 2033 році.

Однак у Зеленського визнають, що цього буде замало. А тому з держбюджету – тобто з податків простих українців – доведеться доплатити ще щонайменше трильйон гривень.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.