Нові квартири в Україні рекордно подорожчали: на скільки і що буде далі

В Україні в 2021 році вартість нових квартир зросла на рекордні 30%. При цьому подорожчання почалося ще у 2020-му, коли ціни зросли на 10-15%. За словами експертів, на це вплинули кілька факторів. Зокрема, підвищення зарплат на ринку та подорожчання будматеріалів. Втім, вони зазначають: подальше подорожчання громадянам просто не по кишені, тож дорожчати квартири більше не мають.

Нові квартири в Україні рекордно подорожчали

На подорожчання вплинули й інші чинники. Зокрема, інфляція та зростання курсу долара, розповіли UBR аналітики ринку нерухомості.

“Також ціни підштовхнув і небувалий попит на нерухомість. Громадяни активно скуповували квартири не лише для проживання, але і в якості інвестиції. У результаті найбільшим попитом користувалися одно-і двокімнатні об’єкти. Такі квартири простіше здати в оренду або продати”, – зазначили вони.

Дорожчати квартири більше не мають

Більшість експертів зазначають, що пік зростання цін пройдено наприкінці осені минулого року. Як повідомили виданню експерти сервісу з підбору квартир у новобудовах vn.com.ua, подальше подорожчання громадянам просто не по кишені.

“При цьому вже до середини осені активність покупців знизилася. Це зниження склало 20%”, – зазначили експерти.

Де нові квартири подорожчали найбільше

Найбільше зростання цін на нову нерухомість зафіксовано у Києві. Так, на початку 2021-го мінімальна вартість “квадрату” стартувала від 19,5 тис. грн., а наприкінці року вона досягла 23 тис. грн. Середня ж ціна становила:

28 тис. грн у січні-2021;

35 тис. грн у грудні-2021.

За 20 тис. грн “злетіли” ціни на квадратний метр і в інших великих містах України. Зокрема:

у Львові вони становили 24 тис. грн – 28,5 тис. грн;

у Одесі – від 23 тис. грн до 27 тис. грн;

у Дніпрі – від 23,5 тис. грн до 28 тис. грн;

у Харкові – від 20,5 тис. грн до 24,5 тис. грн.

Скільки готові платити українці за “квадрат” у столиці

У першому півріччі 2022 року понад 40% покупців на первинному ринку Києва орієнтуватимуться на вартість житла в межах від 1,2 тис. доларів до 1,5 тис. доларів за кв. м. (34 тис. грн. – 42 тис. грн. за актуальним курсом). Тобто, за одну в 40 кв. м у новобудові погодяться платити до 60 тис. доларів (1,68 млн грн).

Такий прогноз для OBOZREVATEL зробив засновник та керуючий партнер групи девелоперських компаній Concept Group Михайло Підвисоцький. Крім того:

30-35% попиту припаде на об’єкти, вартість яких становитиме близько 1,5 тис. доларів/кв. м. (42 тис. грн);

20% потенційних інвесторів готові купувати житлову нерухомість за ціною від 1,7 тис. доларів до 2 тис. доларів за кв. м (48 тис. грн. – 56 тис. грн);

5-10% покупців цікавитиме житло за ціною, вищою за 3 тис. доларів за “квадрат” (84,5 тис. грн).

При цьому Підвисоцький наголосив: для всіх груп покупців важливим стане створювана інфраструктура біля їхніх будинків. Зокрема, йдеться про:

рекреації (озера, луки, ліси);

сучасну архітектуру;

використання інноваційних технологій у будівництві.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.