“1000 грн за вакцинацію”: українцям розповіли, що потрібно вказувати у деклараціях

Українцям не потрібно декларувати “1000 грн за вакцинацію” як дохід. Однак відкритий віртуальний рахунок, на який нараховується виплата, у декларації потрібно вказувати – у розділі 12.1. “Банківські та інші фінансові установи, в яких відкрито рахунки суб’єкта декларування або членів його сім’ї”.

У НАЗК розповіли, чи потрібно декларувати 'ковідну тисячу'

Про це повідомили у Національному агентстві із запобігання корупції (НАЗК). При цьому там нагадали, що кампанія з декларування триває до 31 березня 2022 року.

Чи потрібно вказувати “1000 грн за вакцинацію” як дохід

У НАЗК стверджують, що декларуванню “ковідна тисяча” не підлягає – оскільки громадяни отримують ці кошти не готівкою, а як цифровий ваучер, який можна витратити лише на певний перелік послуг і товарів. До того ж, якщо ці гроші не використати протягом 4 місяців, вони автоматично повернуться до державного бюджету. Отже, вони є доходом для декларування.

“Оскільки кошти, отримані в рамках Програми, надаватимуться виключно у безготівковій формі, зараховуватимуться на спеціальний рахунок, не оподатковуватимуться, то такі вони не є доходом. А тому їх не потрібно буде вказувати у декларації”, – зазначили в агентстві.

Потрібно декларувати спеціальний рахунок

А ось спеціальний рахунок, на який надійшла виплата, треба задекларувати. Зробити це потрібно буде:

для декларації перед звільненням – якщо рахунок буде відкрито протягом не менш, як половини днів протягом звітного періоду;

для декларацій всіх видів – якщо рахунок буде відкритий станом на кінець звітного періоду.

Платити “1000 грн за вакцинацію” почнуть навіть підліткам

Державною програмою єПідтримка зможуть скористатися підлітки. “1000 грн за вакцинацію” наразі планують видавати українцям з 12 років. Поки що виплати одержують лише ті, хто досяг 18-річчя.

Відповідне доручення дав Кабінету Міністрів глава держави Володимир Зеленський, повідомили в Офісі президента. При цьому зазначено, що програма для виплат підліткам буде окремою.

“Президент України Володимир Зеленський під час селекторної наради поставив Кабінету міністрів завдання підготувати окрему програму виплати 1 тис. грн у межах програми єПідтримка для українських громадян віком 12-18 років, які пройшли повний курс вакцинації проти COVID-19”, – йдеться в повідомленні.

Інші умови залишаться незмінними: гроші видадуть тим, хто отримав 2 дози вакцини від коронавірусу та сформував “зелений” сертифікат про вакцинацію у застосунку Дія. Наразі для отримання коштів повнолітні громадяни мають відкрити спеціальну картку в банку. Як вирішуватиметься це питання з підлітками, поки що не уточнюється.

Раніше OBOZREVATEL повідомляв, що в українців з’явилася можливість отримати “1000 грн за вакцинацію” на фізичні пластикові картки. Послугу вже запустили Альфа-Банк та Monobank.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...