У НАТО пригрозили Росії, силовикам Казахстану дозволили стріляти у людей: головні новини 7 січня

НАТО провело спільну конференцію: генсек пригрозив Росії. Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв наказав силовикам стріляти на ураження по мітингувальниках. Ентоні Блінкен заявив про можливу провокацію з боку Росії. Франція та Німеччина ініціюють нормандську зустріч. В Україні відзначають Різдво. Такими були головні новини 7 січня.

Джерело: 24 канал
Найважливіші новини України та світу за п’ятницю, 7 січня:

Засідання НАТО
Джерело: 24 канал

Очільники МЗС країн НАТО провели екстрене засідання. Воно відбулося у закритому форматі під головуванням генсека Альянсу Єнса Столтенберга.

За результатами зустріч, політики закликали Росію до деескалації та діалогу. Усі присутні на засіданні підтвердили єдність у відповідь на російську агресію проти України.

Заяви Столтенберга
Після засідання Столтенберг провів брифінг. Генсек НАТО заявив, що будь-яка наступна агресія проти України дорого коштуватиме Росії.

За словами Столтенберга, союзники роблять все для того, щоб знайти політичний шлях уперед. НАТО має консультуватися з Україною.

Водночас Альянс допускає подальшу агресію Росії

НАТО залучиться до діалогу по суті, але також ми маємо бути готовими до того, що дипломатія зазнає поразки,
– наголосив Столтенберг.

Він також заявив, що демократична і стабільна Україна не може бути загрозою Росії. Якщо хтось робить такі заяви, це – брехня.

Токаєв наказав силовикам стріляти
Джерело: Tengrinews.kz

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв на 5-день протестів дозволив силовикам стріляти по мітингувальниках. Коли у Кремлі заявили про “організацію з-за кордону”, Токаєв “позичив” риторику та почав розказувати, що силовикам начебто доводиться боротися “з місцевими та іноземними бандитами”.

Я дав наказ відкривати вогонь на ураження без попередження. Нам довелося мати справу із озброєними та підготовленими бандитами, як місцевими, так і іноземними. Саме з бандитами та терористами. Тож їх треба знищити. І це буде зроблено найближчим часом,
– заявив Токаєв.

На території Казахстану ввели “червоний рівень терористичної загрози”. Тим часом МВС країни повідомило, що під час протестів затримали 3800 людей. Офіційні дані повідомляють про 26 загиблих та 26 постраждалих.

Тим часом ще 6 січня заявляли про понад тисячу постраждалих.

Силовики попередили про жорстоку “зачистку”
В Алмати силовики попередили людей про жорстку зачистку. Мовилося, що є лише 10 хвилин, аби покинути площу, бо “почнуться активні дії”.

Зауважте! У Кремлі заявили, що Касим-Жомарт Токаєв постійно консультується з Володимиром Путіним через протести. Упродовж 7 січня 9 російських літаків з десантниками та військовою технікою приземлилися в аеропорту в Алмати.

Блінкен про можливу провокацію Росії

Джерело: U.S. Department of State

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Росія може вдатися до провокації, аби згодом застосувати військову силу. Водночас Штати докладуть усіх зусиль, щоб дипломатичним шляхом знизити напругу поблизу кордонів України.

Агресивні дії Росії є загрозою миру та стабільності в Європі. Ми готові дати рішучу відповідь на подальшу російську агресію, але дипломатичне рішення все ще можливе та пріоритетне,
– заявив держсекретар США.

За словами Блінкена, деякі вимоги з так званих російських “гарантій безпеки” є “абсолютно нездійсненними”. Окрім того, держсекретар США нагадав, що у НАТО ніколи не обіцяли Росії, що Альянс не розширюватиметься на східні території.

Франція та Німеччина ініціюють нормандську зустріч
Джерело: Єврокомісія

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що ситуація біля кордонів України, є важливою для всієї європейської безпеки. Саме тому Франція та Німеччина впродовж наступних тижнів ініціюють чергову зустріч в нормандському форматі.

Ми запропонуємо наш спільний погляд щодо архітектури європейської безпеки. Ми вже це робимо в поточній ситуації. Наприклад, у випадку з Україною – це нормандський формат,
– наголосив Макрон.

За словами французького лідера, геополітична ситуація у регіоні потребує, щоб Європейський Союз пропонував своє бачення, а також – сідав за стіл переговорів з усіма учасниками.

 

 

 

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.