“Поява Омікрону – не драма, а початок кінця пандемії”: професор озвучив прогноз та оцінив ризики

Доктор медичних наук, професор Володимир Широбоков прогнозує, що поява нового штаму COVID-19 Омікрон віщує закінчення пандемії коронавірусу. За його словами, наступний варіант вірусу буде ще менш агресивним.

'Поява Омікрону – не драма, а початок кінця пандемії': професор озвучив прогноз та оцінив ризики

Він зазначив, що менш агресивні штами завжди витісняли агресивніші. Про це він розповів інформагентству “РБК-Україна”.

Широбоков також додав, що Омікрон є провісником того, що коронавірус переходитиме в легку стадію. Те саме відбувалося з іншими респіраторними вірусними інфекціями.

“На мій погляд, поява цього варіанта – це не драма, а початок кінця пандемії. Завжди менш агресивні штами витісняли агресивніші. І думаю, що за рахунок “Омікрону” і схожих до нього штамів буде закінчення пандемії”, – пояснив вірусолог.

Зі свого боку експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я очікують, що найближчим часом пандемію коронавірусу замінить ендемія. Це означає, що вірус продовжуватиме циркулювати, але з меншою інтенсивністю. А часом він викликатиме локальні спалахи.

Для кожної країни це відбуватиметься по-різному. Найімовірніше, пандемія закінчиться насамперед у тих державах, де спостерігається високий рівень імунітету серед населення.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.