2 – 3 щеплення на рік: як ми будемо захищатись проти COVID-19

Дослідження британської Агенції охорони здоров’я показало, що для захисту проти коронавірусної хвороби може знадобитися 2 або 3 щеплення щороку.

Джерело: The Guardian
Такі результати опубліковано британське відомство охорони здоров’я на підставі даних про 147 597 заражень штамом Дельта та 68 489 випадків Омікрону.

Ефективність вакцин проти Дельти та Омікрону
Бустерні дози вакцин Pfizer та Moderna мають ефективність до 90% від симптоматичного захворювання внаслідок зараження Дельтою протягом щонайменше 9 тижнів.
Натомість ефективність цих двох вакцин від симптоматичного захворювання після зараження Омікроном може бути нижчою на 30% та знижатися після 9 тижнів.
Однак в організації зазначили, що для більш довгострокових планів потрібне подальше вивчення хвороби, мутацій та ефективності вакцин.

Які рекомендації щодо щеплень у світі
В Ізраїлі вже тривалий час проводять кампанію з вакцинації другою бустерною дозою (тобто окрім стандартних двох щеплень, рекомендують ще два додаткових – сумарно чотири ін’єкції з відповідним інтервалом).

У Великій Британії наразі теж розглядають таку можливість. Про необхідність регулярної вакцинації заявляють і австралійські вчені.

Очевидно, що є потреба у регулярних бустерних дозах. Ймовірно, потрібно буде робити щеплення бустером двічі або тричі на рік,
– зауважив професор Кертинського університету Джая Дантас.

Важливо! В Україні 22 грудня схвалили ревакцинацію медиків та працівників інтернатів. Також додаткове щеплення вакцини доступне для людей з ослабленим імунітетом. Відтак, станом на 30 грудня додаткову дозу отримали 3 302 людини, бустерну дозу – 3 672 людини.
Імунітет внаслідок інфікування Омікроном вищий
Нещодавно дослідники з Південної Африки виявили, що приблизно через 2 тижні після зараження новим штамом імунітет проти Омікрону зростає у 14 разів, а імунітет проти Дельти – у 4,4 раза.

Вчені відзначають, що імунітет найкраще підвищується у тих, хто зробив щеплення.

Коротко про Омікрон
ВООЗ заявила, що штам коронавірусу Омікрон викликає хворобу у легкій формі.
Одразу 2 нових дослідження показали, що заражені штамом Омікрон на 40% рідше потрапляють до лікарень та на 20% рідше звертаються за медичною допомогою, ніж хворі на штам Дельту.
Згідно з дослідженнями у ПАР, інфіковані Омікроном в 11 разів рідше (лише 1,7%) потребують госпіталізації, ніж інфіковані Дельтою.
Основними симптомами нового штаму вважаються сухий кашель, загальний біль по всьому тілу, нічна пітливість та лихоманка.

 

 

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.