Українців обклали податком на землю: кому і скільки доведеться платити

Українцям почнуть нараховувати податок на землю вже з 1 січня 2022 року. Однак перші платежі робити треба буде в 2023 році. Податком обкладатимуться земельні ділянки сільськогосподарського призначення, що знаходяться за межею населених пунктів, а також у їх межах, але розмір яких перевищує 0,5 гектара. Платити доведеться близько 1,2-1,3 тис. грн за 1 гектар. Але це лише у 2023 році. В 2024-му “розцінки” зростуть.

Українців обклали податком на землю

Податок запроваджується відповідно до т.зв. “ресурсного” закону 5600, прийнятому раніше у Верховній Раді. Називається він “мінімальне податкове зобов’язання для власників земельних паїв” (МПЗ).

Чому перші платежі треба буде робити у 2023-му
МПЗ запроваджується з 1 січня 2022 року. Але перші платежі робити треба буде у 2023 році.

Річ у тім, що перший період нарахування мінімального податкового зобов’язання – 2022 рік. Тобто, у 2023 році МПЗ нараховуватиметься за 2022 рік.

Хто зобов’язаний платити МНО
Податок на землю поширюватиметься на власників та користувачів земельних ділянок сільгосппризначення, які розташовані за межами населених пунктів, а також у їхніх межах. Проте останнє стосується лише тих, у кого розмір ділянки складає 0,5 га та більше.

Власники ж земельних ділянок у населених пунктах чи дачних (садових) кооперативах від сплати МНЗ звільняються. Також податок не сплачуватимуть ті фізособи, які не отримають відповідного податкового повідомлення у визначені терміни від органу контролю.

З чого складається податок
МПЗ складається із низки складових. Зокрема:

власне, податку на землю;

податку з доходу за продаж урожаю (вирощеного на цій ділянці);

податку доходи фізосіб;

військового збору із зарплат найманих працівників.

Як рахуватимуть МНО
Для земельних ділянок, нормативну грошову оцінку яких проведено, податок розраховуватиметься за формулою:

МПЗ=Нормативна грошова оцінка ділянки× 0,05× М (кількість календарних днів, коли земля перебуває у власності або оренді)/12.

Для ділянок, нормативну грошову оцінку яких не проведено:

МПЗ = Нормативна грошова оцінка 1 га землі в області × S (площа земельної ділянки) × 0,05 × М/12.

Скільки доведеться платити
У 2023 році середній розмір податку становитиме 1,2-1,3 тис. грн за гектар. У 2024-му його розмір збільшиться до 1,4-1,5 тис. грн.

Все про податок на землю

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.