Профіль смертності від Covid-19 відповідає профілю природної смертності. Що це означає?

Про відмінність у смертності між чоловіками та жінками повідомляє іспанська газета Ель Паїс (ісп. El País – країна). Профіль людей, які помирають в Іспанії від хвороби Covid-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, стає все зрозумілішим.

Найчастішою жертвою є чоловіки, старші 80 років та з попередніми недугами, зокрема, пов’язаними з серцем, діабетом, раком, порушеннями імунітету. Про це йдеться у повідомленні Інституту здоров’я Карлоса III (ISCIII), який проаналізував 16 000 випадків коронавірусу, серед яких було 566 смертей. Дані показують, що хоча хворобою страждають лише трохи більше чоловіків, ніж жінок (52%), кількість чоловіків, які померли від цієї хвороби, у цій вибірці даних була майже вдвічі більшою, ніж кількість жінок: 376 проти 190 – повідомляє Ель Паїс.

Як бачимо, дія коронавірусу SARS-CoV-2 настільки лагідна, що не вносить збурень у статистику природної смертності. Це при тому, що 99,5% відсотків людей, які заразилися коронавірусом, не мають жодних симптомів хвороби або мають легкі симптоми – повідомив професор Сухаріт Бхакді (Sucharit Bhakdi), німецький лікар-інфекціоніст і мікробіолог.

Натомість дія вірусу звичайного сезонного грипу значно жорсткіша. Наприклад, під час епідемічного сезону 2018/2019 грип забрав життя 55 українців, зокрема 11 дітей віком до 17 років – повідомляє Центр громадського здоров’я МОЗ України. Тобто у віковій структурі смертності від грипу частка дітей склала 31%, що вносить велике збурення у природну смертність.

Що це означає?

Це означає, що коронавірус значно менш агресивний, ніж звичайний сезонний грип.

Використовуючи дані з круїзного лайнера Diamond Princess, професор Стенфордського університету Джон Йоаннідіс (John P.A. Ioannidis) показав, що летальність від Covid-19 з поправкою на вік становить від 0,025% до 0,625%, що менше звичайного грипу. «Чи може рівень смертних випадків Covid-19 бути таким низьким? Ні, кажуть деякі, вказуючи на високий показник у людей похилого віку. Однак навіть деякі так звані коронавіруси легкого або звичайного простудного захворювання, які відомі десятиліттями, можуть мати рівень летальної смертності до 8%, коли вони заражають людей похилого віку в будинках престарілих. Насправді такі «легкі» коронавіруси щороку заражають десятки мільйонів людей, і на них припадає від 3% до 11% тих, хто госпіталізований у США із захворюваннями нижніх дихальних шляхів щороку» – пише професор Джон Йоаннідіс.

Ще раз переконуємося, що коронавірусний психоз не має об’єктивних підстав.

Кілька додаткових штрихів щодо паніки Covid-19.

Лікар лікарні в іспанському місті Малага пише у Твіттері, що люди в цей час частіше вмирають від паніки та системного колапсу, ніж від вірусу. Лікарню заповнюють люди з застудою, грипом і, можливо, Covid-19, лікарі втратили контроль.

Можливо, це не вперше. Так, у повідомленні італійської газети “Corriere della Sera” 10 січня 2018 р. відзначається, що відділення інтенсивної терапії Італії вже впали під хвилею грипу у 2017/2018 рр. Їм довелося відкласти операції, відкликати медсестер з відпустки. Але тоді з цього приводу не було жодної паніки.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.