Техогляд для тіла: які обстеження потрібно проходити щорічно, навіть якщо нічого не турбує

З віком в організмі людини відбуваються гормональні зміни, збільшується ризик набути певні хвороби.

Кожна людина від 25 років повинна проходити чекап, або повне обстеження організму. ТСН.Тиждень розібрався, що в нього входить, навіщо це робити і коли. І найголовніше, чи можна щось з обов’язкових аналізів зробити за направленням сімейного лікаря.

Обов’язковий щорічний медогляд в нашій країні проходить далеко не кожний. Існує лише 28 категорій виробництв та організації, чиї працівники не просто мусять, а зобов’язані раз на рік пройти медичними кабінетами. Однак, часто медогляди проводяться “з заплющеними очима”, а припис “здоровий” у медичній довідці з’являється за гроші.

Що вже говорити про решту українців, які готові переступити поріг лікарні тільки, якщо справді припекло, каже завідувачка терапевтичним відділенням Катерина Пашкова. “Якщо ми з дитячого віку звикли думати, що до чекапу входить все-все-все, то зараз цей підхід передивились. Для дорослих чекап розпочинається з 20 років. І його об’єм різний для чоловіків і жінок”, – каже Пашкова.

З віком в організмі людини відбуваються гормональні зміни, збільшується ризик набути певні хвороби. Деякі з них можуть проявлятися на ранніх стадіях. Так часто трапляється з онкологічними та хронічними захворюваннями. Виявити їх можна лише завдяки діагностиці. При чому в різному віці – перелік аналізів – різний.

Молодий генетик Дарина знає “слабкі місця” свого організму і для того, щоб усе тримати під контролем – щорічно навідується в приватну лабораторію. Каже, техогляд організму – нагадує перевірку свого авто на СТО. І для машини ми це робимо чомусь без зайвих запитань “Я знаю свій фокус уваги – це серцево-судинні захворювання. Тому я роблю регулярні ліпідограми. Це один з маркерів виникнення серцево-судинних патологій” – продовжує Дарина.

Які види скринінгів існують, з ким їх потрібно розшифровувати, як часто проводити і скільки це коштує? Ми порадились з лікарями державних клінік та медиками з приватних лабораторій. І з’ясували, що з обов’язкового переліку аналізів можна зробити безкоштовно. Більш детально розкажемо вже цієї неділі в 19.30 тільки в ТСН.Тижні з Аллою Мазур.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.