У 2036 році відбудуться перші виплати за економічним паспортом українця

Перші виплати за економічним паспортом очікуються у 2036 році у розмірі 10 тисяч доларів. Їх зможуть отримати українці, які народилися з 1 січня 2019 року.

У 2036 році відбудуться перші виплати за економічним паспортом українця

Про це розповів радник президента України з економічних питань Олег Устенко в етері телеканалу “Дім”, зазначивши, що кошти виділятимуть з Фонду майбутніх поколінь. Він буде наповнюватись з ренти за видобуток трьох видів надр. Перше джерело – корисні копалини. Друге джерело – рента за видобуток газу, третя – нафти.

До рентної плати, починаючи з 35%, щорічно додаватиметься 5%. Ось, через рік це вже буде 40%, потім 45% і так далі. І так до 70% усієї плати за використання надр надходитиме до цього Фонду майбутніх поколінь, що називається економічним паспортом українця, — пояснив Устенко.

На кожну окрему дитину, яка народила в Україні, починаючи з 1 січня 2019 року, у Фонді йтимуть накопичення. Кошти почнуть нараховувати з наступного року, коли створять фонд.

Спочатку це буде дві мінімальні заробітні плати на кожного народженого українця. Це вже протягом наступного року. Тобто понад 7 тис. грн. І ось з народження до 18 років кошти будуть накопичуватися, — уточнив Устенко.

Перша виплата за економічним паспортом відбудеться 2036 року — для тих, хто народився 2019 року, у розмірі 10 тисяч доларів.

Якщо проаналізувати грошові потоки, то легко можна підрахувати, що через 18 років ми говоримо з вами про суму як мінімум 10 тис. дол. Там є різні розрахунки залежно від того, який ти ставиш дисконтний коефіцієнт… Крім того, суми можуть бути різні. Оскільки вони залежать від ренти за корисні копалини. А щороку різні рентні платежі. І вони розподілятимуться між тими дітьми, які народилися того року, коли нараховано цей рентний платіж, — уточнив Устенко.

Нагадаємо, діти, які народилися у 2019 році та мають економічний паспорт українця, зможуть отримати на спецрахунки кошти від рентних платежів у розмірі 10 тисяч доларів після досягнення 18-річчя.

У Фонді майбутніх поколінь створять спеціальні рахунки, які поповнюватимуться щомісяця. Діти отримуватимуть кошти від ренти. Але якщо сума ренти буде меншою за встановлену законопроєктом, то різницю додаватимуть з державних коштів.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук прогнозує, що Верховна Рада не встигне ухвалити законопроєкт президента Володимира Зеленського про економічний паспорт українця до кінця року.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.