Дітям в Україні виплатять по 20 000 євро від держави: як отримати гроші на житло чи навчання

З ініціативи президента Володимира Зеленського в Україні для дітей буде запроваджено багатообіцяючу програму. Йдеться про економічний паспорт, яким мається на увазі нарахування на банківські рахунки юних українців за 20 000 євро.

Законопроект №6394 вже зареєстрований у Верховній Раді. Для оформлення економічного паспорта українця потрібне дотримання кількох умов. По-перше, 20 000 євро (близько 620 000 гривень) зможуть отримати лише ті діти, які з’явилися на світ у 2019 році та пізніше. По-друге, дитина має не менше ніж 5 років прожити на території України до свого 18-річчя.

Відповідно до проекту закону про економічний паспорт, кошти не можна буде витратити, наприклад, на їжу чи одяг. Першими громадянами, які зможуть скористатися грошима за цією програмою, будуть українці, які досягнуть віку 18 років у 2037 році.

Гроші можна буде спрямувати на оплату освіти на території України, також повнолітні українці зможуть купити власне житло, сплатити лікування чи перерахувати кошти на пенсійний рахунок у недержавному фонді. Витратити кошти можна лише на території України. У разі смерті власника економічного паспорта, кошти зможе отримати його спадкоємець та витратити їх на власний розсуд.

Гроші для виплат дітям держава переказуватиме з 2023 року на рахунки у Фонді майбутніх поколінь. Для поповнення рахунків планується запровадити рентну плату користування надрами. Відрахування мають намір збільшувати щорічно протягом 10 років.

Так, для підприємств, які видобувають корисні копалини, будуть підвищувати ренту з 35% у 2023 році до 70% у 2030 році. Для нафто- та газодобувних компаній рента зросте з 47,5% у 2023 році до 95% у 2033 році. шельфу або морської економічної зони відрахування будуть зростати на 5 процентних пунктів щорічно, з 50% у 2023 році до 100% у 2033 році.

Експерти зазначають, що цих відрахувань точно не вистачить на фінансування ініціативи Зеленського, тому планується, що за рахунок податкових надходжень держава доплатить близько трильйона гривень.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.