“Штам “Дельта” залишить кошмарний “спадок”, свіжа мутація здатна заражати повторно”: лікарка про таємницю вірусу

Штам “Дельта” пронісся потужним ураганом територією України. Інфіковані зазнають величезних випробувань, виснажені симптомами і ускладненнями. Тим часом медики відстежують поширення нових мутацій вірус. Наразі приголомшливий ефект на світову спільноту мав сплеск заражень штамом “Омікрон”.

Як інформує “Obozrevatel”, новий штам COVID-19 Омікрон переполошив усю медичну спільноту. І хоча поки незрозуміло, чи є він більш заразним порівняно з іншими штамами включно з Дельта, вчені задаються питанням, чим і як його лікувати.

Наразі немає інформації, що дозволяє припустити, що симптоми, пов’язані з Омікроном, відрізняються від інших симптомів. Для розуміння ступеня тяжкості хвороби, спричиненої новим штамом, потрібно від кількох днів до кількох тижнів, зазначає докторка медичних наук, заслужена лікарка-інфекціоністка України Ольга Голубовська.

Вона наголосила, що попередні дані свідчать про те, що Омікрон може піддавати організм повторному зараженню, проте ця інформація дуже обмежена.

Ефективність вакцин проти нового штаму поки що невідома. При цьому широко використовувані тести ПЛР здатні виявити Омікрон, а ось ефективність експрес-тестів ще вивчається.

На думку Голубовської, кортикостероїди та блокатори рецепторів IL6, як і раніше, будуть ефективні для лікування пацієнтів з тяжкою формою COVID-19.

Вона також додала, що принципи терапії COVID-19 залишаються колишніми і містять ранню противірусну терапію, ранню госпіталізацію у разі прогресування хвороби й лише після цього швидке та своєчасне призначення кортикостероїдів та інших імуномодуляторів.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.