Офіційні документи показують, що вчені відправили небезпечні зразки вірусної ДНК до лабораторії Уханя перед пандемією

Опубліковані документи показали, що вчені з Уханьського інституту вірусології (WIV) вже вивчали небезпечні коронавіруси у видів кажанів високого ризику з Лаосу за роки до початку пандемії коронавірусу в Ухані (COVID-19).

Документи припускають, що «і теорія походження кажанів пандемії COVID-19, і теорія витоку в лабораторії можуть бути одночасно правдивими».

Ще у вересні дослідники натрапили на Banal-52, штам коронавірусу в Лаосі. Banal-52 має 96,8% геномну схожість із SARS-CoV-2, вірусним штамом, який викликає COVID-19, що натякає на те, що вони можуть бути пов’язані.

Документи свідчать, що лабораторія Уханя отримала зразки вірусу з Лаосу
Деякі стверджують, що відкриття Banal-52 і його схожість з SARS-CoV-2 підтверджують гіпотезу про те, що джерелом пандемії був природний перелив, а не втеча з лабораторії.

Однак, електронні листи між EcoHealth Alliance та фінансовими організаціями з уряду США пролили деяке світло на те, як Banal-52 став SARS-CoV-2 в Ухані, який знаходиться більш ніж за тисячу миль від Лаосу.

Документи були отримані проєктом White Coat Waste Project, розташованою в США двопартійною групою, яка отримувала електронні листи через Запит на свободу інформації.

Згідно з електронними листами, у період з червня 2017 року по травень 2019 року WIV отримав зразки вірусів «кажанів та інших видів високого ризику» з Лаосу. До того, як Banal-52 був відкритий, EcoHealth Alliance вивчав інші віруси кажанів, у тому числі деякі з Юньнань, Китай, і надсилав їх до WIV.

Зразки включали RaTG13, інший штам, генетично схожий на SARS-CoV-2. RaTG13 вперше був виявлений у підковоподібних кажанів в шахті Юньнань. Китайський уряд заборонив дослідникам доступ до тварин.

У звітах йдеться, що дані про генетичні послідовності зразків, зібраних як з Лаосу, так і з Юньнань, були очищені з онлайн-бази даних WIV, де вони зберігалися до вересня 2019 року. Оскільки дані були очищені, дослідники тепер не можуть точно визначити, які штами WIV вивчав.

COVID-19 міг початися в Лаосі, а не в Китаї
Жиль Деманьоф, науковець та дослідник походження пандемії з Нової Зеландії, припускає, що розкриття документів, що протікають, пропонують «правдоподібний» шлях для відстеження поширення вірусу від кажанів у Лаосі до Уханя.

У своєму блозі Деманьоф написав, що документи натякають на «дуже вірогідний прямий маршрут із двома варіантами».

Віконт Метт Рідлі, співавтор книги «Вірусний: пошук походження COVID-19», також вважає, що електронні листи, що витікали, не лише підтримують теорію витоку в лабораторії. Він не вважає Banal-52 родоначальником хвороби, але це все одно припускає, що COVID-19 міг виникнути в Лаосі, а не в Китаї.

В інтерв’ю Рідлі пояснив, що витік документа показав, як Альянс EcoHealth відбирав зразки кажанів у Лаосі. Документ також показав, що буде важко повернутися і попросити уряд США дозволу надати частину гранту лаоській лабораторії, тому група запитала, чи можуть вони переслати всі зразки до лабораторії, яка може їх аналізувати.

Згадується лабораторія в Ухані, а спалах захворювання стався в місті з найбільшою у світі програмою досліджень коронавірусів, що передаються кажанами. Розташування також було поблизу місця, де дослідники в Ухані могли спробувати простежити походження вірусів, схожих на SARS-CoV-2.

Вивчення вірусів, подібних до SARS, могло б продовжуватися без фінансування США
Рідлі запропонував дві можливості: по-перше, ухань, який відбирав зразки кажанів, був заражений під час відбору зразків; по-друге, дослідницька аварія в Ухані сталася, коли вчені «маніпулювали коронавірусом кажанів, схожим на Лаос Банал».

Дані з іншого витоку документа, до якого отримала доступ Drastic, група аналітиків з відкритим вихідним кодом, показали, що президент EcoHealth Alliance д-р Пітер Дасак запропонував уряду США фінансувати штучне введення «міст розщеплення в коронавіруси, подібні до SARS, зібрані на місцях та навчався в Ухані».

Документ включає план вивчення потенційно небезпечних патогенів шляхом «генерації повнорозмірних інфекційних коронавірусів кажанів у лабораторії та введення генетичних особливостей, які можуть зробити коронавіруси більш здатними заражати клітини людини».

У 2018 році уряд США відхилив запит Дазака на 14,2 мільйона доларів через занепокоєння щодо впливу роботи організації по зміні вірусів. Рідлі вважає, що робота все ще триває, хоча США відхилили його прохання.

Більша частина фінансування WIV надходить від уряду Китаю, а не американського уряду. Рідлі вважає, що це може пояснити, як робота, запропонована Дашаком, могла продовжитися без фінансування, яке він просив у 2018 році.

Теорія витоку в лабораторії також здається розумною, попри те, що недоброзичливці, оскільки подібний експеримент вже проводився з іншим типом коронавірусу WIV, сказав Рідлі.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.