В Україні по-новому рахуватимуть використаний газ: як зміняться суми у платіжках

В Україні змінять облік газу з кубометрів на одиниці енергії, що може скоротити суми у платіжках для тих, хто отримує неякісне блакитне паливо. Платити доведеться не за отримані обсяги, а за енергію.

В Україні змінять облік газу

Як написав у своїй колонці на ЕП експерт ринку Олексій Дубовський, природний газ, що видобувається з різних родовищ, відрізняється за фізико-хімічним складом, а отже, і якістю.

Теплотворність газу відрізняється залежно від джерела, таких як український газ (7,8 – 9,6 Мкал/куб.м), газ ПАТ “Газпром”, що надходить транзитом до ЄС (8 – 8,38 Мкал/куб.м), та європейський газ (8,19 – 8,4 Мкал/куб.м).

Газ різний, але зараз платити за нього доводиться ту саму ціну. Нові правила дозволять цю проблему вирішити. “Також перевагою є той факт, що порівнювати ціни на газ та електроенергію стане простіше, що дозволить як малому та середньому бізнесу, так і споживачам ефективніше використовувати свої кошти”, – зазначає експерт.

При цьому поки що законодавчу базу з цього питання до кінця не прописано. А тому можуть виникнути приховані ризики для споживача, вважає голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

Тобто споживач може отримати перерахунок обсягу кіловат-годин, як у зниженому так і в підвищеному варіанті. Тому сказати, як саме зміняться суми у платіжках, поки що неможливо.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.