Паніка та ковід. Науковий підхід від лікаря-інфекціоніста Євгена Дубровського

Багато речей, здавалося б, очевидних, потребують наукового підтвердження. І дуже приємно, коли ми їх отримуємо.

▪Немає підстав приєднуватися до дискусії про те, наскільки небезпечна паніка. Кожна розумна людина це розуміє. Крім руйнівних для суспільства наслідків, стрес і паніка безпосередньо впливають на стан організму і перешкоджають адекватному перебігу багатьох процесів. Вплив на імунітет, в широкому сенсі цього слова, також не є винятком.

З їхнього досвіду, пацієнти, які перебувають у страху та істерії, почуваються набагато гірше і довше одужують. Важливим завданням лікаря є не тільки своєчасне і точне лікування, а й підтримання психологічного стану пацієнта на належному рівні. Це вплине на його прогноз.

На підтвердження цих слів наукові групи з різних країн світу провели солідні дослідження на великих вибірках. Суть дослідження полягала в оцінці прогнозу та перебігу захворювання (COVID-19) у пацієнтів під час прийому антидепресантів. Висновки, м’яко кажучи, сенсаційні.

На даний момент в різних науково-дослідних інститутах було доведено, що прийом антидепресантів суттєво впливає на частоту госпіталізації та ризик смерті хворих на COVID.

«Лікування (діюча речовина – флувоксамін – EI) серед амбулаторних пацієнтів із групи високого ризику з ранньою діагностикою COVID-19 зменшило потребу в госпіталізації, яка визначається як утримання в невідкладних умовах COVID-19 або переведення до лікарні третього рівня».

«Спомічаний зв’язок між прийомом антидепресантів та зниженням ризику інтубації або смерті можна пояснити кількома механізмами. По-перше, попередні дослідження показують, що деякі антидепресанти можуть пригнічувати активність кислотної сфінгомієлінази [10], що може перешкодити епітеліальним клітинам інфікувати SARS-CoV-2 [11] По-друге, багато антидепресантів є агоністами S1R [13], що може запобігти цитокіновому шторму, що спостерігається в важка форма COVID-19 [3]? По-третє, застосування антидепресантів може бути пов’язане зі зниженням рівня в плазмі крові кількох медіаторів запалення, пов’язаних із тяжким перебігом COVID-19 [7], включаючи IL-6, IL-, TNF-a та CCL-2 [8]».

«Флувоксамін потенційно може знижувати запальні гемокінів/цитокінів (таких як CCL-2, IL-6 та TNF-a) у пацієнтів з COVID-19. Крім того, це може допомогти зменшити неврологічні ускладнення COVID-19. та TNF-a) пацієнти з COVID-19».

Який висновок?
Наростання паніки та істерики в суспільстві не сприяє покращенню епідемій, скоріше навпаки. Налякані люди важче хворіють. Грамотне лікування (без зайвих препаратів), ефективне спілкування з лікарем, відсутність стресу та вакцинація груп ризику – шанс пережити хворобу з мінімальними ускладненнями та швидко одужати.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.