Українська вакцина від COVID-19 може так і не з’явитись: у чому причина

Українську вакцину від коронавірусу тестують у польському місті Гданськ на мишах. Її створили за допомогою дріжджів. Та чи будуть запущені розробки в Україні, залишається під питанням.

Українська вакцина від COVID-19 може так і не з'явитись: у чому причина

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Так, вчені з Інституту біології клітин НАН України у Львові отримали грант на 10 млн гривень для розробки української вакцини від COVID-19. Проєкт був розрахований на 1,5 роки і вже перебуває на стадії завершення. Втім, що далі – невідомо. При цьому результати дослідження стануть відомі через два-три тижні.

За словами науковців, в України немає достатньо технологія і фінансових ресурсів для необхідних досліджень. Відтак, проєкт можуть заморозити після закінчення гранту.

Швидше за все, наші розробки не будуть запущені в Україні. Люди хворіють зараз і питання слід вже вирішувати. Якби було стратегічне розуміння проблеми, то тоді б вкладалися в це кошти, щоб напрацювання далі розвивались. Нам потрібно розвивати країну з імунологічною, біологічною незалежністю. Бо на сьогодні ми не маємо жодної вітчизняної вакцини, все закуповуємо за кордоном. Ця розробка – це можливість її пристосувати до умов, яке вимагає час, — розповів доктор біологічних наук Костянтин Дмитрук.

Керівник Інституту біології клітин у Львові, академік Андрій Сибірний зазначив, що дослідження проводять у Польщі, бо в Україні немає лабораторій, які б підходили б для цього. А до кінця листопада мають бути результати. Далі науковці прогнозувати не беруться.

Це дорого і немає технології. Вакцину потрібно зареєструвати, а отримати міжнародний сертифікат надзвичайно складно. Китай цього досі не може зробити, – сказав науковець.

Львівський інститут купує мишей у США. Одна коштує 180 євро, а їх, як кажуть науковці, потрібно десятки. Коли лабораторне дослідження покаже ефективність вакцини, тестування потрібно буде провести на приматах і добровольцях.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.