Під Радою протестують антивакцинатори: чого вони вимагають

Варто наголосити, що у “червоній” зоні масові збори – заборонені. Тому такий протест – незаконний.

Під Верховною Радою розпочався перший масовий антивакцинаторський протест.

Принаймні так анонсували його організатори.

Чого вони вимагають та як люди без вакцинації зуміли дістатися до столиці в умовах “червоної” зони карантину – у “Сніданку з 1+1” за 3 листопада.

За словами журналіста “Сніданку” Антона Ночвіна, антивакцинаторські багатолюдні мітинги – це те, що ще кілька місяців тому прокотилось Європою, і от зараз дійшло до України.

Протести проти обов’язкових щеплень бачили вулиці і Парижа, і Берліна. Щоправда, у Франції та Німеччині вакциновано більше ніж 65% населення. А от у нас лише 17%.

За даними журналіста, координувались учасники протесту в телеграм-каналах.

“Я вчора весь день стежив за їхнім спілкуванням. І можу сказати, що частина дісталася сюди на приватних автівках. А от решта вирушали поїздами, сподіваючись що сертифікати не перевірятимуть. У деяких учасників це таки вийшло”, – каже Ночвін.

Варто наголосити, що за обмеженнями “червоної” зони, які від першого листопада діють у столиці, масові збори – заборонені. Тому такий протест – незаконний.

За мітингом антивакцинаторів спостерігає поліція.

Втім протестувальники підготувалися і до розмов з копами. У них є спеціальна методичка, як діяти у разі перевірки у транспорті, ТЦ чи на мітингу. Там цілих дев’ять пунктів, але все зводиться до того, щоб посилатися на медичну таємницю та не називати статус своєї вакцинованості.

Головні вимоги сьогоднішніх протестувальників: визнати карантин незаконним і скасувати всі обмеження для невакцинованих людей у червоній зоні.

“Передусім, я тут, щоб вислухати і зрозуміти позицію людей, які вийшли на мітинг. Для цього ще напередодні я намагався поспілкуватися з одним з організаторів протесту Остапом Стахівим. Я йому телефонував, писав у месенджері, надсилав повідомлення. Але розповідати, чому він і його прибічники збираються тут – він не став. Хоча мені здавалось, що такий захід і створений для того, щоб публічно заявити про свої ідеї та аргументи”, – зазначив Ночвін.

Журналіст “Сніданку” дослідив кілька антивакцинаторських груп у Facebook і зібрав кілька головних аргументів проти вакцинації.

Перша вакцина проти COVID-19 з’явилась у грудні 20-го року, всього за рік від початку пандемії. Тому її не встигли належним чином випробувати і дослідити – таким чином незрозуміло, чи безпечна вона. Питання дійсно важливе і змушує задуматись. Із ним “Сніданок” звернувся до лікаря-інфекціоніста, голови Національної групи експертів з імунізації Федора Лапія.

“Вакцина розроблена на основі того багажу знань, який ми здобули за десятки років. Наприклад, вакцина CoronaVac. Вона створена за принципом інактивованої, поліомієлітної вакцини, яка використовується з 50-х років. Вакцина проти COVID-19 від AstraZeneca – це векторні технології, які ще в 70-ті роки почали вивчати, розробляти і використовувати в медицині. І за цим самим принципом у 2015 році почали використовували вакцину проти лихоманки Ебола, яка допомогла зупинити епідемію. Тож ці технології – не нові”, – розповідає Лапій.

Відповідаючи на запитання, чи достатньо провели досліджень вакцини проти коронавірусу, експерт зазначив: “Це були дослідження, які нараховували десятки тисяч людей, які продемонстрували як безпечність, так і продемонстрували ефективність. А також ми вже можемо сказати про понад 9 мільярдів використаних доз на планеті Земля”.

Лапій зауважив, що у таких країнах як Іспанія, Португалія, Італія, Бельгія вже вакцинувалися понад 70% населення.

“І якщо до вакцинації в Італії в грудні 20-го року щодня в середньому від COVID помирали 750 людей, сьогодні – це 40 людей”, – підсумував він

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.