Що робити, якщо “зник” COVID-сертифікат у Дії або не оновилися терміни: інструкція

Українці, у яких перестав відображатися COVID-сертифікат у Дії, або у яких його термін становить пів року (не подовжено до року), можуть оновити електронний документ. Причому зробити це тепер можна без “підпису обличчям”, тобто без використання технології “фото ID” у смартфоні, а також без електронного підпису на вебпорталі.

Дія COVID-сертифікатів продовжена до року, але терміни в Дія оновилися не у всіх

OBOZREVATEL склав покрокову інструкцію про те, що робити для оновлення COVID-сертифіката або отримання нового замість “зниклого”.

Сертифікат про вакцинацію у застосунку Дія
Важливо: цей спосіб підходить тільки для тих, хто має або біометричний закордонний паспорт, або ID-картку. Якщо у вас є тільки паспорт-книжечка, перейдіть до наступної інструкції (нижче) для вебпорталу Дія.

Оновлення програми

На смартфоні або планшеті має бути встановлена остання версія Дії. Завантажити її (або оновитись) можна за допомогою Google Play для пристроїв на Android та AppStore для гаджетів з iOS. Ідеться про версію 3.0.18 для iPhone та 3.0.14 для Android.

Термін дії вже наявного COVID-сертифіката після цього має автоматично продовжитись з пів року до року. Якщо цього не сталося, потрібно зробити наступні кроки та отримати новий документ.

Авторизуйтесь у додатку

Найпростіше це зробити через BankID – спрацює, якщо на пристрої вже встановлено застосунок онлайн-банкінгу. У такому разі Дія отримає дані від банку.

Якщо онлайн-банкінгу немає, але є ID-картка або біометричний паспорт, а телефон підтримує функцію NFC, можна авторизуватися за допомогою цих документів. Для цього потрібно вибрати відповідний спосіб входу та просто прикласти документ до смартфона.

Отримайте новий COVID-сертифікат

У нижньому рядку програми виберіть меню “Послуги”. Далі перейдіть в розділ “COVID-сертифікати” та натисніть на кнопку “Отримати сертифікат”.

На наступному екрані поставте “галочку”. Це ваша згода на передачу Дії медичних даних.

Раніше після цього розпочиналася перевірка за технологією “фото ID”, коли потрібно було крутити головою перед камерою телефону. Тепер ніяких додаткових дій не потрібно – новий сертифікат з’явиться в Дії через кілька хвилин.

“Як було раніше: у додатку необхідно було підписувати запит на сертифікат Дія.Підпис (“підписувати лицем”). Як тепер: ви заходите у додаток або на портал, натискаєте “Отримати сертифікат” – і все. Сертифікат приходить”, – пояснив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

У випадку, якщо у вас уже був сертифікат, стара копія просто видалиться. На її місці з’явиться нова версія сертифікатуа з продовженим терміном придатності.

Сертифікат про вакцинацію на вебпорталі Дія
Авторизуйтесь на порталі

На головній сторінці порталу Дія у правому верхньому кутку є кнопка ” Увійти до кабінету”. Після її натискання перейдете на сторінку авторизації.

Пройти саму авторизацію можна кількома способами:

через банк (із допомогою Bank ID);

за допомогою електронного підпису;

за допомогою Дія.Підпис.

Якщо це перше відвідування порталу, потрібно зареєструватися. Відповідна кнопка розміщена, як і кнопка авторизації, у верхньому правому кутку головної сторінки.

Запросіть COVID-сертифікат

Після авторизації на головній сторінці порталу з’явиться список послуг. Виберіть “Популярні послуги”. У ньому – “COVID19-сертифікат” (або просто перейдіть і за цим посиланням)

Далі потрібно перевірити свої дані (чи все в них правильно вказано) і дати згоду на надсилання медичної інформації. Якщо з даними про вас щось негаразд, змінити їх можна у профілі на сайті.

Через деякий час сертифікат COVID з’явиться у списку документів. Сертифікат із порталу можна завантажити на смартфон у вигляді файлу. Інший спосіб завжди мати документ при собі – роздрукувати його.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.