Ціна на газ вітчизняного видобутку: у партії Слуга народу розповіли, чи буде підвищення

Ціна на газ вітчизняного видобутку повинна бути знижена, і він має продаватися споживачам саме за такою зафіксованою вартістю. Це допоможе знизити ціну на газ для опалення бюджетних закладів, заявив голова парламентської фракції партії Слуга народу Давид Арахамія.

 

Вартість газу вітчизняного видобутку, що продається підприємствам ТКЕ, повинна лише трохи перевищувати його собівартість. За словами Арахамії, нові накрутки у кілька разів зараз неприпустимі.

– Щоб взяти весь видобуток українського газу і тимчасово заборонити їм продавати, як вони зараз роблять, по 45 грн на енергетичній біржі, а продавати за собівартістю з якоюсь мінімальною націнкою, – сказав нардеп.

У партії Слуга народу вважають, що це потрібно закріпити законодавчо. Там хочуть зобов’язати власників приватних компаній, які займаються видобутком газу, ставити лише мінімальну націнку на сировину.

Однак у партії роблять поправку, що така міра повинна бути тимчасовою, розрахованою лише на певний період.

Арахамія сказав, що такий закон повинен охоплювати усі приватні газовидобувні компанії.

Захід, вважають у партії Слуга народу, допоможе бюджетним організаціям минути зимовий період з нормальною ціною на газ і витримати незмінні тарифи на газ для населення до кінця опалювального сезону.

Водночас штучне регулювання ціни на видобутий газ призведе до стрімкого падіння газовидобутку, вважають в АГКУ (Асоціація газовидобувних компаній України).

Об’єднання наголосило на ризиках запровадження штучного регулювання ціни на видобутий природний газ приватними газовидобувними підприємствами.

Ініціатива щодо обмеження прав незалежних газовидобувників продавати газ за ринковими цінами суперечить Закону України Про ринок природного газу, а також усім впровадженим в останні роки реформам щодо лібералізації ринку газу в Україні.

– Це завдасть удару по іміджу України на міжнародній арені та негативно вплине на євроінтеграційні процеси, – переконані в АГКУ.

Також там звернули увагу, що будь-які спроби використання короткострокових, штучних та неринкових методів неодмінно призведуть до негативних наслідків для економіки України та нафтогазовидобувної галузі зокрема.

Через запровадження механізму регулювання ціни приватні газовидобувні компанії будуть змушені зупинити інвестиції у геологорозвідувальні роботи, розробку родовищ та буріння нових свердловин. А це призведе до скорочення робочих місць в секторі і суміжних галузях, а також до зменшення надходжень до державного й місцевого бюджетів. За попередніми підрахунками, втрати можуть скласти до 10 млрд грн.

Згортання інвестиційних проектів позначиться на зменшенні обсягів видобутку власного газу.

Зупинка інвестиційної діяльності призведе до щорічного падіння газовидобутку приватними компаніями на 10%, що водночас потребуватиме збільшення поставок в Україну імпортного газу. Це послабить енергетичну безпеку України, особливо, враховуючи, запуск Північного потоку-2 та ризик скорочення або й повного припинення транзиту російського газу через Україну.

Окрім того, пропозиції щодо штучного регулювання ціни завдадуть удару по інвестиційному іміджу України. Так, залучення мільярдних інвестицій у нафтогазові проекти, які, зокрема, передбачені підписаними угодами про розподіл продукції, будуть неможливі. Це означає втрату понад 12 млрд грн у найближчі п’ять років.

– Так ми так прийдемо скоро до того, як комуністи забирали все на користь революції. Якщо ми на сьогодні підемо цим шляхом, то ми поставимо хрест на інвестиціях, на ще неіснуючому енергетичному ринку. Нащо ми тоді його запроваджували, якщо зараз скасуємо Українську енергетичну біржу та змусимо всіх продавати за встановленою ціною.

Для проходження опалювального сезону потрібно закупити ще 4 млрд кубометрів. В України немає грошей, щоб його викупити та вочевидь нашим депутатам прийшла ідея, а чому б його взагалі не забрати. Якщо ми збираємося забрати газ, то виникає питання, як ми будемо компенсувати вартість газу, – заявив голова Спілки споживачів комунальних послуг.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.