“Штам “Дельта” виростив шипоподібні відростки, симптоми стають нестерпними”: академік про агресивність вірусу

Штам “Дельта” на даний час є найбільш поширеним у світі. Його виявляють у зразках більшості хворих на вірус. Медики заявляють про особливу агресивність “Дельти” та пояснюють, що саме робить штам ефективнішим у поширенні, а його симптоми часто геть нестерпиними.

Як інформує “Obozrevatel”, за словами академіка НАН України та директора Інституту біохімії ім. Палладіна НАН України Сергія Комісаренка, пройшовши мутацію, штам “Дельта”, на відміну від “уханського”, “відростив більш чіпкі шипоподібні відростки”, крім того, він “навчився” в тисячу разів швидше розмножуватися порівняно з первісним варіантом хвороби.

“Головна небезпека криється в його мутації. Це РНК-вірус, який містить рибонуклеїнову кислоту, яка має різні частини, які кодують різні протеїни. Зокрема, шипоподібний S-протеїн, який міститься на поверхні вірусу. І саме цей протеїн відповідає за зв’язування вірусу з клітинами людини, де і починається його розмноження. У варіанті Дельта є кілька амінокислот у шипоподібному протеїні, які поліпшили його зв’язок із рецептором, і так він став краще розвиватися в клітинах людини”, – пояснив учений.

Також відмінною рисою штаму Дельта стало те, що він більш часто діагностується у молодих людей.

“Виявляє він себе набагато раніше, ніж “уханський”. Він дуже агресивний. Людина розуміє, що хвора, уже через два-три дні після зараження. Сам перебіг захворювання – важкий”, – уточнив Комісаренко.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.