У Польщі не можуть зібрати яблука через дефіцит українських заробітчан

Дефіцит працівників у Польщі поставив під загрозу збирання яблук. Причиною такої ситуації стала пандемія коронавірусу, яка призвела до того, що на сільгоспроботи стало приїжджати менше сезонних працівників. Заробітчани, серед яких найбільше українців, відмовляються їхати через необхідність проходити карантин і проблеми з перетином кордону.

Збір яблук в Польщі опинився під загрозою через дефіцит заробітчан

При цьому оклади таким працівникам вже підвищили до такої міри, що експерти говорять: саме збирання яблук не має вже ніякого економічного сенсу. Про це йдеться в матеріалі видання Мінфін.

Водночас люди, які приїжджають, влаштовуються на інші, більш високооплачувані спеціальності або ж їдуть на заробітки в інші країни. Найчастіше вибирають Німеччину, Чехію, Угорщину.

Генеральний директор GremiPersonal Томаш Богдевіч зазначив, що 2021-й став шансом для багатьох сфер повернутися до результатів, які досягли до пандемії. За його словами, це особливо помітно за 4 кварталом, він характеризується найвищим рівнем промислового виробництва.

“Пандемія дала можливість польським підприємцям затримати робочих із України більш ніж на 3 місяці. Однак ослаблення обмежень призводить до їхньої подальшої міграції в більш багаті європейські країни”, – заявив Богдевіч.

Українці їдуть у ФРН – в Польщі забили тривогу
Варто відзначити, що останнім часом дедалі більше українських заробітчан стало їздити на роботу в Німеччину, а не Польщу. У сусідній державі заявили про серйозну економічну загрозу: українці після офіційної реєстрації залишають країну та їдуть до Німеччини.

Отримати дозвіл на роботу в ФРН набагато складніше, але середня заробітна плата там в рази вища. До того ж українці в Німеччині переважно працюють нелегально. Офіційно там влаштовані всього 80 тис. осіб, а насправді це всього лише 10% від загальної кількості заробітчан.

Яка ситуація в Україні?
Великий відтік громадян із країни негативно впливає на ситуацію в Україні. Так, державі загрожує дефіцит кадрів, тому що виїзд із країни працездатного населення досяг рівня, коли компанії та виробництва можуть зацікавити працівників лише підвищеними зарплатами.

Чому українці їдуть у ЄС?
Аж 40% українців хотіли б переїхати в іншу країну на постійне місце проживання. Ключова причина – пропозиції щодо цікавої і прибуткової роботи.

Наприклад, у Фінляндії українці можуть отримувати зарплату від 94 тис. грн, у Німеччині – від 58 тис. грн. 54% громадян не готові виїхати і 6% ще не визначилися. Також серед причин від’їзду:

економічні проблеми в Україні;

сімейні обставини; відсутність умов для самореалізації і політична нестабільність.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.