“Штам “Дельта” дає 2 дні, а тоді все…”: лікарі про симптоми хвороби, які передують ускладненням

Штам “Дельта” активно поширюється Україною і за словами медиків, зараз відчутно домінує серед усіх випадків заражень коронавірусом. Лікарі зазначають, що новий штам вкрай підступний і іноді достатньо не звернути увагу на невеликий симптом і отримати колосальне ускладнення.

Як інформує “НВ”, на перший етапі недуга “вдає” із себе звичайнісіньку застуду, а втрата смаку та нюху в разі Дельта-штаму зустрічається рідше, тому пацієнти часто пропускають критично важливу фазу початку ускладнень.

Тоді у хворих посилюється кашель, різко знижується сатурація, наростає задишка (навіть на тлі помірної температури, як пояснювала директор Миколаївського обласного центру лікування інфекційних хвороб Світлана Федорова). Далі ж стан пацієнта може погіршуватися стрімко.

“Хворі думають, що це ГРЗ, знаходяться вдома на амбулаторному лікуванні, часто не звертаються до сімейного лікаря і взагалі до лікарів, і поступають (у лікарню) тоді, коли вже критична ситуація або вкрай важкий стан — з низькою сатурацією і напряму в реанімаційні відділення. Хворі переважно киснезалежні”, — розповіла директорка столичної Олександрівської лікарні Людмила Антоненко.

Аналогічно описував захворювання Андрій Морфін, лікар-інфекціоніст Львівської обласної інфекційної лікарні, який лікував перших пацієнтів з Дельта-варіантом COVID-19. За його словами, у випадку ускладнень хвороба дійсно протікає швидше і агресивніше: за 2−3 дні у пацієнтів різко знижується сатурація, хворі не можуть самостійно дихати і потребують переведення до реанімації.

“Є чотири основні симптоми — звичайно, вони можуть відрізнятися в залежності від особливостей організму, — але це інтенсивний біль голови, першіння у горлі, гарячка і кашель” – перерахував Морфін ознаки захворювання.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.