В Україні щезає гречка: що буде з цінами на популярну крупу

В Україні вже цієї зими може настати гречана скрута. Власного врожаю цієї культури нам для внутрішніх потреб не вистачить. А імпорт гречаної крупи цьогоріч обіцяє бути ускладненим. Таким чином, вже на початку зими гречка опиниться в дефіциті, і за неї будуть правити неабияку ціну.

Лише з початку поточного року популярна крупа здорожчала на 14%. Так сталося через те, що Україні бракувало власних запасів гречки і доводилось її імпортувати. Традиційно імпорт гречаної крупи надходив до нас із Росії. Однако недавно тамтешня влада вирішила зробити стратегічним продуктом не лише газ, але й гречану крупу. Отже, її експорт сильно обмежили. І в першу чергу під ці обмеження потрапив український напрямок.

Але бізнес завжди знайде вихід. І російську гречку пристосувались доправляти до України транзитом через Казахстан. У Казахстані її перепаковували в тамтешню упаковку, і вона вже приходила на митну територію України, як казахський продукт. Про те, як гречка блукала манівцями розповів глава Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.

Та схоже, що цьогоріч і цей канал вже перекриють. І тоді нам доведеться розраховувати лише на власний врожай. А його цьогоріч обмаль. Фахівці прогнозують валовий збір цієї культури на рівні 100 тисяч тон. Однак річна потреба нашої країни в гречаній крупі становить близько 180 тисяч тон. Тобто, ми не доберемо майже половину від потреби.

За таких умов вже на початку наступного року агровиробники почнуть притримувати свій товар для весняного продажу. А те, що все-таки надходитиме в мережу, може виявитись “золотим”. Тоді буде, як в анекдоті: гречку продаватимуть не на кілограми, а поштучно, загорнувши кожне зернятко в окрему упаковку. Спеціалісти кажуть, що за такої умови ціна на гречку ще виросте на 10-15%.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.