Українцям скоротять виплати по безробіттю: платити цілий рік не будуть

Українцям скоротять виплати по безробіттю. Відсоток і період виплат будуть знижені. Переваги отримають лише безробітні з великим страховим стажем.

Відповідний законопроект №6067, що стосується функціонування служби зайнятості та виплати допомоги у випадку безробіття, на днях був внесений в Раду.

Проект закону отримав повне схвалення Кабміну, який намагається знайти якомога більше можливостей для скорочення витрат бюджету. У Кабміні вже підрахували, що прийняття цього законопроекту дозволить заощадити Фонду соціального страхування на випадок безробіття близько 3,3 млрд гривень.

Що містить у собі законопроект 6067?
Розмір допомоги по безробіттю буде нараховуватися залежно від страхового стажу працівника і середньої зарплати. Втім, така залежність існує і зараз. Однак у новому законопроекті відсоток виплат по безробіттю буде жорсткіше залежати від стажу.

Відсоток виплат по безробіттю в залежності від стажу буде наступним:

до 5 років – 50% середньої зарплати;
від 5 до 15 років – 60%;
від 15 до 25 років – 70%;
понад 25 років – 80%.
Таким чином, виграють від цього законопроекту лише ті працівники, у яких страховий стаж перевищує 25 років. Вони зможуть отримувати не 70% від середньої зарплати, як тепер, а 80. Для всіх решти відсоток виплат стане нижчим.

Тривалість виплати допомоги також буде залежати від страхового стажу.

Згідно з чинним нині законом всі безробітні можуть отримувати виплати протягом року (360 календарних днів). За новим законом цей термін становитиме від півроку (180 календарних днів) до року (360 днів).

Тривалість виплат залежно від стажу буде такою:

до 5 років страхового стажу – 180 календарних днів;
від 5 до 15 років страхового стажу – 240 календарних днів;
від 15 до 25 років страхового стажу – 300 календарних днів;
понад 25 років страхового стажу – 360 календарних днів.
Крім того, протягом терміну виплати допомоги вона буде скорочуватися. Така норма діє і зараз. Однак зараз скорочення обсягу виплат по безробіттю відбувається плавно. У перші 90 днів виплачують 100% призначеної виплати, потім у наступні 90 днів – 80% від призначеної суми, і решту терміну (180 днів) – 70%.

Тепер алгоритм буде інший:

перша половина терміну (для когось це 180 днів, а для когсь лише 90) – 100%;
друга половина терміну – 50%.
Ще одне нововведення – підвищення мінімальної межі страхового стажу, за якої призначають виплати по безробіттю.

Зараз безробітному досить накопичити 6 місяців страхового стажу за 12 місяців, які передували його реєстрації безробітним, щоб отримувати допомогу в залежності від трудового стажу.

За новим законом для цього вже потрібно буде накопичити 12 місяців за попередні півтора року.

А в тому випадку, якщо безробітний встигне накопичити лише півроку за рік, то йому дадуть лише мінімальну виплату по безробіттю, яка ніяк не буде прив’язана до його трудового стажу.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.