Тисячам українців можуть анулювати дипломи про вищу освіту

Багато українців можуть залишитися без своїх дипломів, здобутих у вітчизняних вузах. Дипломи про вищу освіту можуть бути анульовані в разі порушення академічної доброчесності.

Порушення має бути зафіксовано вченою радою університету або іншого вищого навчального закладу, який видав такий диплом. В такому випадку диплом буде анульований. Однак його власник може протягом двох місяців опротестувати це рішення в суді або в Міносвіти.

Таке рішення ухвалив Кабінет міністрів, в якому, очевидно, вважають, що в Україні стало надто багато фахівців з університетськими дипломами. З рішення Кабміну витікає, що найбільше ризикують власники дипломів молодших бакалаврів, бакалаврів і магістрів.

До порушень академічної доброчесності будуть відносити такі доведені факти:
плагіат;
фабрикацію;
фальсифікацію;
списування;
обман;
хабарництво.

Звичайно, для того, щоб анулювати людині диплом, вчена рада вузу повинна мати у своєму розпорядженні незаперечні докази порушення академічної доброчесності.

Ну, а для того, щоб це питання взагалі стали розглядати, потрібно повідомити про виявлений факт порушення на адресу вузу, який видав диплом. Таке повідомлення повинно містити, як дані про самого власника такого диплома, так і дані про саме порушення, до якого будуть долучені докази.

Є ще один момент, який багато що змінює
Заява про порушення не може бути анонімною. Вона повинна мати автора. Лише в такому разі питання розглядатимуть на вченій раді. У випадку анонімного повідомлення, на нього не відреагують ніяк.

Загалом, якщо враховувати, скільки випускників вишів у нинішній Україні отримали свої дипломи “з порушеннями академічної доброчесності”, то відібрати документи про вищу освіту можна чи не в половини.

Втім, можна сподіватися, що заявники не захочуть світити свої імена, оскільки тоді багатьох із них також можна буде викрити в аналогічних порушеннях.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.