В Україні хочуть скоротити допомогу з безробіття

В Україні пропонують кардинально змінити підхід до виплати допомоги з безробіття – її розмір зменшиться, а тривалість отримання допомоги скоротиться. Це випливає із законопроєкту № 6067 щодо реформування служби зайнятості та соціального страхування на випадок безробіття, який внесено до Верховної Ради 16 вересня.

Допомога з безробіття може стати меншою
Документ уже був схвалений на засіданні Кабінету міністрів як один із пріоритетних і стратегічних документів уряду. Очікується, що його реалізація дозволить зменшити навантаження на Фонд соцстраху на випадок безробіття та заощадить останньому 3,3 млрд грн у 2022 році за рахунок скорочення витрат на матеріальне забезпечення безробітних у країні.

Зокрема, законопроєктом пропонується визначати розмір допомоги з безробіття залежно від страхового стажу і рахувати в процентах від середньої зарплати:

до 5 років – 50% середньої зарплати;

від 5 до 15 років – 60%;

від 15 до 25 років – 70%;

більш ніж 25 років – 80%.

У разі ухвалення законопроєкту безробітні зі страховим стажем 10-15 років будуть отримувати допомогу з безробіття в розмірі не 70% (як зараз), а 60% середнього заробітку. У виграші залишаться тільки ті, хто має страховий стаж понад 25 років – для цієї категорії допомога виросте з 70% до 80% середнього заробітку.

Залежно від страхового стажу поставлять і тривалість виплати “безробітної” допомоги. Зараз усі безробітні можуть розраховувати на виплату загальною тривалістю не більш ніж 360 календарних днів протягом двох років. Після того, як проєкт Закону ухвалять, терміни отримання виплати стануть такими:

до 5 років страхового стажу – 180 календарних днів;

від 5 до 15 років страхового стажу – 240 календарних днів;

від 15 до 25 років страхового стажу – 300 календарних днів;

понад 25 років страхового стажу – 360 календарних днів.

Крім іншого, буде підвищена мінімальна межа страхового стажу для визначення розміру допомоги залежно від тривалості такого стажу. Законопроєктом пропонується, щоб розмір виплати прив’язувався до трудової вислуги років тільки в тому випадку, якщо протягом 18 місяців перед реєстрацією особи як безробітної її страховий стаж становив 12 місяців. Зараз такі терміни – 12 і 6 місяців відповідно.

А ось ті безробітні, які матимуть 6 місяців страхового стажу за останні 12 місяць, отримають мінімальний розмір допомоги з безробіття.

Ще одним нововведенням проєкту є те, що допомогу з безробіття виплачуватимуть залежно від тривалості безробіття у відсотках до визначеного розміру:

перша половина терміну тривалості виплати допомоги з безробіття – 100%;

надалі – 50%.

Зараз діють такі нормативи: перші 90 календарних днів – 100%, протягом наступних 90 календарних днів – 80%, надалі – 70%.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.