Допомогу по безробіттю будуть виплачувати по-новому: рішення Кабміну

Слідом за нашумілої реформою “лікарняних” в уряді взялися за модернізацію сфери зайнятості – заради зменшення рівня безробіття. У числі іншого, вже розроблений кардинально новий підхід до виплати допомоги по безробіттю. Квоти на працевлаштування молоді при цьому ліквідують, зате планують давати гроші на відкриття власної справи.

'Трудові' реформи дійшли до допомоги по безробіттю
Відповідний проект закону про реформування Служби зайнятості та соціального страхування на випадок безробіття було схвалено Кабінетом міністрів в середу, 15 вересня. Про це стало відомо під час онлайн-трансляції урядового засідання в YouTube.

Законопроект розроблений Міністерством економіки як один із пріоритетних і стратегічних документів уряду. Документ також передбачає введення держпідтримки для підприємств, які візьмуть на роботу тривалих безробітних (в тому числі випускників ВНЗ).

Що зміниться в отриманні “безробітного” посібники
1. Підвищується мінімальна межа страхового стажу для визначення розміру допомоги залежно від тривалості такого стажу. Пропонується, щоб розмір виплати прив’язувався до трудової вислугою років тільки в тому випадку, якщо протягом 18 місяців перед реєстрацією особи як безробітного його страховий стаж становив 12 місяців. Зараз такі терміни – 12 і 6 місяців відповідно.

А ось ті безробітні, які будуть мати 6 місяців страхового стажу за останні 12 місяців отримають мінімальний розмір допомоги по безробіттю.

2. Тривалість виплати допомоги по безробіттю буде визначатися в залежності від страхового стажу:

до 5 років – 180 календарних днів;

від 5 до 15 років – 240 календарних днів;

від 15 до 25 років – 300 календарних днів;

понад 25 років – 360 календарних днів.

Зараз загальна тривалість виплат не може перевищувати 360 календарних днів протягом двох років для всіх безробітних.

3. Розмір допомоги по безробіттю буде визначатися у відсотках від середньої зарплати в залежності від страхового стажу:

до 5 років – 50% середньої зарплати;

від 5 до 15 років – 60%;

від 15 до 25 років – 70%;

більше 25 років – 80%.

Таким чином, в разі прийняття законопроекту, безробітні зі страховим стажем 10-15 років будуть отримувати допомогу по безробіттю в розмірі не 70%, а 60% середнього заробітку. А ось, хто має страховий стаж понад 25 років, навпаки виграють – для даної категорії посібник виросте з 70% до 80% середнього заробітку.

4. Допомога по безробіттю будуть виплачувати в залежності від тривалості безробіття у відсотках до визначеного розміру:

перша половина терміну тривалості виплати допомоги по безробіттю – 100%;

в подальшому – 50%.

Зараз діють такі нормативи: перші 90 календарних днів – 100%, протягом наступних 90 календарних днів – 80%, в подальшому – 70%.

Замість квот – компенсації і держдопомогу
Законопроект пропонує ліквідувати неефективний механізм квотування робочих місць для молоді. Його замінять заохоченням роботодавців, які виявлять бажання взяти на роботу недосвідчених випускників ВНЗ, а також осіб передпенсійного віку.

Зокрема, таким роботодавцям повернуть частину витрат на оплату праці за працевлаштування осіб:

у віці до 25 років;

яким до настання права на пенсію за віком залишилося не більше 5 років.

Крім того, держава компенсує витрати в розмірі ЄСВ в таких випадках:

за працевлаштованих на перше робоче місце осіб у віці до 35 років (тобто тих, які до цього віку ще ніде офіційно не працювали);

за оформлення на роботу тривалих безробітних.

Особи, перелічені вище, зможуть скористатися своїм правом “працевлаштування з компенсацією” лише один раз.

При цьому, проектом Закону передбачається ліміт держдопомоги для роботодавців – не більше 200 тис. Євро протягом трьох років. Однак компенсація не виплачуватиметься тим суб’єктам господарювання, які мають заборгованість з виплати заробітної плати або сплаті ЄСВ, або які визнані банкрутами.

З безробітних – у бізнесмени
Законопроект пропонує надавати фінансову допомогу безробітним для організації підприємницької діяльності. В якому порядку і на яких умовах така допомога буде надаватися, окремо визначить Кабмін.

Ідея перетворити безробітних в суб’єктів підприємництва не нова. У Міністерстві соціальної політики раніше вже випробували аналогічний механізм в рамках пілотного проекту “Рука допомоги” в 2016-2019 роках. Під час його дії понад 230 довгострокових безробітних отримали безвідсоткову поворотну допомогу від держави на початок власної справи в розмірі до 15 мінімальних зарплат.

Вагома перевага цього механізму в тому, що допомогу можна повертати за рахунок сплачених в процесі підприємницької діяльності податків і соціальних внесків. Тобто, сума до повернення буде зменшуватися з кожним податковим платежем. А якщо такий підприємець працевлаштує ще двох осіб за направленням центру зайнятості, повертати допомогу державі не потрібно.

З 1 січня 2022 року по такому механізму починає діяти нова державна програма, затверджена постановою Кабміну № 397 ” Деякі питання сприяння економічної самостійності малозабезпечених сімей “. Не виключено, що аналогічний алгоритм буде застосований при розробці порядку надання фіндопомоги безробітним на відкриття своєї справи.

Автори законопроекту стверджують, що його реалізація дозволить збалансувати бюджет Фонду соцстраху на випадок безробіття та заощадить останньому 3,3 млрд грн у 2022 році за рахунок зменшення витрат на матеріальне забезпечення безробітних в країні. З іншого боку, починаючи з 2023 року через держбюджету буде потрібно щорічно виділяти додаткове фінансування на компенсацію роботодавцям ЄСВ при працевлаштуванні на перше робоче місце випускників ПТУ, ліцеїв, коледжів і вищих навчальних закладів віком до 35 років. У 2023 році потреба в коштах для цієї мети складе близько 400 млн грн.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.