Смертельний вірус в Африці розносили фруктоїдні летючі миші

19 березня 2014 року Міністерство охорони здоров’я Гвінеї повідомило про спалах невідомої лихоманки, від якої померло 23 з 35 хворих. До серпня епідемія лихоманки Ебола охопила також Ліберію, Сьєрра-Леоне, Нігерію та Сенегал, де від неї померло більше 3 тисяч чоловік.

Вірус лихоманки, викликаної невідомим вірусом, був ідентифікований в 1976 році після ряду масових смертей спочатку в Судані (червень), а потім у Заїрі (нині – Демократична Республіка Конго) поблизу ріки Ебола, назву якої він і отримав. Хвороба супроводжувалась сильним зневодненням організму, інтоксикацією, враженням кровосудинної системи. Того року від епідемії в Судані загинуло 151 людина (50% інфікованих), а в Заїрі – 211 (90%). Як було встановлено пізніше переносником вірусу є фруктоїдні кажани та деякі дрібні наземні гризуни. Передається він при прямому контакті з виділеннями інфікованого (кров’ю, слиною, сечею, спермою людини чи тварини через слизову оболонку або мікротравми на шкірі.
Наступний великий спалах вірусу Ебола стався 1995 року в Демократичній республіці Конго, де загинуло 254 чоловіка, Уганді в 2000-у році (224 померлих) та знову в Конго – 2003 рік (128 померлих), 2007 рік (264 померлих).

До кінця травня загальна кількість хворих в Гвінеї, Ліберії та Сьєрра-Леоне становила 281 людину, 186 з яких померло. У зв’язку з надзвичайно географічно великим поширенням лихоманки Ебола 8 серпня 2014 року ВООЗ оголосила стан епідемії, що загрожує всьому світу. Цього ж дня в Гвінеї, Ліберії та Сьєрра-Леоне силами військ були встановлені санітарні кордони навколо постраждалих регіонів. Це привело до обвалу транскордонної торгівлі та гіганського росту цін на продукти харчування і товарів першої необхідності. Особливо критична ситуація склалась в Ліберії, де до кінця серпня практично повністю була паралізована система охорони здоров’я.

30 вересня 2014 року перший смертельний випадок лихоманки Ебола був діагностований в США, 6 жовтня – в Іспанії, 9 жовтня – в Чехії. Станом на 10 жовтня 2014 року всього у світі було зареєстровано 8376 випадків з підозрою на лихоманку Ебола, в результаті захворювання якою загинуло 4024 людини. Жодних ефективних ліків проти неї на даний момент не існує. У 2016 канадські вчені випробували нову вакцину від лихоманки Ебола у Гвінеї. Результати тестів показали, що у 6000 пацієнтів, яким зробили щеплення, симптоми вірусу зникли протягом 10 днів. Досі тривають дослідження.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.