Вчені оцінили ризик виникнення тромбів у перехворілих на COVID-19 і вакцинованих

Щеплення проти COVID-19 підвищує ризик того, що в людини виникнуть серцево-судинні захворювання або тромбоз. Водночас він значно нижчий від імовірності таких станів у разі коронавірусної інфекції.

Ризик утворення тромбів після вакцинації і COVID-19
Це визначили дослідники Оксфордського університету (Британія). Результати їхнього дослідження опубліковано в British Medical Journal.

Воно стосувалося ризиків тромбоцитопенії (стан із низькою кількістю тромбоцитів), а також тромбоемболічних подій (виникнення згустків крові). Зокрема, як можливих наслідків інфікування коронавірусом чи після вакцинації проти нього.

Вчені вивчили дані про більш як 29 мільйонів жителів Британії, які хворіли на COVID-19 або отримували щеплення вакцинами AstraZeneca, Pfizer&BioNTech. Дослідження охоплювало період із 1 грудня 2020 року й по 24 квітня 2021-го.

Під час аналізу фахівці користувалися інформацією з електронних медичних карток пацієнтів та оцінювали короткострокові ризики (протягом 28 днів) госпіталізації із тромбоцитопенією, венозною і артеріальною тромбоемболією.

Також вивченими наслідками були тромбоз венозного синуса головного мозку, ішемічний інсульт, інфаркт міокарда та інші рідкісні артеріальні тромботичні події.

У підсумку з’ясувалося, що в разі використання вакцин AstraZeneca та Pfizer протягом коротких інтервалів часу після введення першої дози підвищується ризик деяких гематологічних і судинних побічних ефектів. Такі ведуть до госпіталізації або навіть смерті. Водночас ризик цих побічних ефектів значно вищий протягом тривалого періоду часу після зараження коронавірусом.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.