Ось чому чоловіки втрачають дружин! Психолог назвав головну помилку, що приводить до розлучення

Середньостатистична жінка уявляє собі шлюб дуже добре, можна сказати детально – як має відбуватися ранок подружжя, як день, як вечір, чим будні відрізняються від вихідних, скільки разів їздити на море, як ходити в гості і кого поздоровляти. Я часом жартую, що у жінок є досить детальне креслення стосунків, де у всіх подробицях відзначені всі-всі-всі розміри, діаметри і опірність матеріалів.

Інша справа – чоловіки. У нашого середнього брата уявлення про шлюб вельми туманне. Буквально в дусі анекдоту «Борщу! У ліжко!». Іншими словами, середньостатистичний чоловік хоче, щоб все було добре, а що таке добре – представляє досить слабо.

Тут важливо згадати непорушний закон – чим чіткіше наші очікування, тим більше шансів, що реальність в них не вкладеться. І як тільки вона в них не вклалася, нас захльостують емоції – ми переживаємо, по-науковому кажучи, фрустрацію (по-простому – облом).

А реальність майже завжди розходиться з нашими очікуваннями. Тому жінка незадоволена своїм шлюбом набагато частіше і набагато більше, ніж чоловік (воно і зрозуміло – у нього очікувань було як кіт наплакав, в реальність вони більш-менш укладаються, з чого тут бути незадоволеним?).

Тому жінки частіше подають на розлучення – який сенс жити з людиною, яка тебе не влаштовує, яка не вкладається в твоє креслення? Одна мука.

«Твій день – восьме березня…»
Не треба думати, що жінки катастрофічно не праві в своїй схильності володіти ретельно проробленою картинкою шлюбу. Так само не варто вважати, що чоловіки катастрофічно помиляються, маючи про шлюб туманні уявлення.

Так, обидва варіанти є крайнощами. Так, було б добре, щоб уявлення жінок були менш конкретними, а уявлення чоловіків – більш конкретними (тим більше що за все це вельми пластично і при належній старанності змінюється).

Проблема в іншому. Проблема – в сексистській концепції деяких чоловіків, яку можна описати трьома словами: «Жінка каже дурниці». Сюди ж відноситься знамените: «Послухай жінку і зроби навпаки».

І коли жінка приходить і намагається спокійно, по-людськи, з повагою пояснити, що їй не все в шлюбі подобається, чоловік, в голові якого живе така концепція, просто відмахується від жінки.

Потім, на консультаціях у мене, ці чоловіки говорять, мовляв, я і не думав, що це для неї так важливо, вона не пояснювала, що це дійсно серйозна проблема, вона винна, вона не донесла.

Насправді жінка, звичайно ж, пояснювала і доносила, просто чоловік через свою концепції відмахнувся, не звернув уваги. Подумаєш, жінка каже якісь дурниці – їй хочеться частіше гуляти і взагалі спілкуватися, дурниця якась, не заважай дивитися телевізор.

А коли жінка пішла, ось тут вже не відмахнутися, ось тут в мозку прояснюється. Але вже пізно.

Очевидний вихід
Простої констатації мало. Треба б ще й конкретні рекомендації давати, вірно?

Почну з рекомендацій для жінок:

Шановні панянки! По можливості показуйте, що ситуація не просто вас турбує, а що це дійсно серйозна проблема (якщо це дійсно серйозна проблема), яку варто було б вирішити. Не треба замітати сміття під килим. Потрібно діставати його звідти, сортувати і спільними зусиллями викидати в призначене місце.

Ще раз. Якщо вас, милі дами, щось турбує, це потрібно обговорювати. Якщо вас щось турбує серйозно, це потрібно обговорювати серйозно.

Тепер рекомендація чоловікам:

Дорогі побратими! Позбавляйтеся, будь ласка, від сексистських концепцій. Це, по-перше, корисно, по-друге, дуже корисно. Ставтеся до занепокоєнь вашої жінки уважно – їх, в реальності, не так вже й багато, цих занепокоєнь, можна і розглянути.

Це, взагалі-то, нормально – уважно ставитися до близької людини і того, що відбувається з нню. Не відмахуватися, а надавати цьому значення, хоча б мінімальне.

Мені, зізнатися, трохи дивно все це писати, але, на жаль, – по роботі я регулярно стикаюся з чоловіками, в головах яких повним повно таких ось концепцій. Було б дивно, якби жінки не йшли від них.

На щастя, повторюся, людина цілком може поміняти свої концепції, було б бажання.

Разом:

Чоловікам варто бути більш уважними до переживань своїх жінок, жінкам варто чіткіше позначати проблеми і не замітати сміття під килим, не замовчувати проблеми. Тоді шанси на щасливий шлюб радикально зростають.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.