Не вибір пацієнта: у МОЗ розповіли, як в Україні комбінуватимуть вакцин проти COVID-19

Вколоти першу дозу Coronavac, а другу Moderna або Pfizer не можна.

Змішувати вакцини проти COVID-19, у разі позитивного рішення МОЗ, може дозволити лише лікар. Це не буде вибором пацієнтам, адже комбінувати препарат можна лише за певним алгоритмом.

Про це розповів заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін в інтерв’ю “УП”.

“Змішування тієї чи іншої вакцини – це не вибір пацієнта, це виключно рішення лікаря, який направляє на вакцинацію”, – сказав він.

За його словами, дозволити змішувати вакцини лікар зможе в кількох випадках, наприклад, якщо була важка реакція після першого щеплення; або будуть гуманітарні проблеми.”Наприклад, якщо людина за кордоном отримала перше щеплення

Moderna і, повернувшись до України, не має можливості щепитися нею вдруге”, – пояснив Кузін.Крім того, Кузін пояснив, що комбінувати можна або мРНК-вакцини. Тобто перше щеплення Moderna, друге – Pfizer або навпаки. І, відповідно, після Coronavac вколоти Moderna або Pfizer не можна.

“Або перша доза AstraZeneca, а друга – вже мРНК-вакциною, тобто Moderna або Pfizer. Змішування інших типів вакцин зараз не передбачено”, – додав він.

Він допустив, що вже у серпні за відповідним направленням сімейного лікаря українці зможуть отримувати змішане щеплення.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.