Долари в Україні відмовляються приймати в банках і обмінниках: як посилили правила

Українські банки все частіше відмовляються приймати проблемні купюри іноземної валюти. Виною всьому посилення вимог іноземних банків-емітентів і фінмоніторинг.


Про це в коментарі OBOZREVATEL розповів фінансовий аналітик, радник голови правління одного з банків Василь Невмержицький. За його словами, проблема зі старою валютою існувала завжди, але останнім часом правила її прийому дійсно посилилися. Дуже багато такої валюти було передано в період 2014-2016-го з непідконтрольної частини Донбасу, і вона досі на ринку.

“Коли банки їхали, вони не могли оперативно забрати емісію, – розповідає Невмержицький, – її обливали фарбами, робили дірки, щоб вона була непридатною. Потім така валюта потрапляла в руки “нехорошим людям”. Водночас багато центробанків світу посилили перевірку банкнот: чи не крадені вони, чи не залучені до якихось незаконних операцій. Тут же виникає питання фінансового моніторингу. Звідки взялася ця валюта? Чи не від торгівлі зброєю, наркотиками і так далі? Тому на тлі двох цих жорсткостей параметрів робота зі старими банкнотами перетворюється на проблему”.

НБУ вирішити проблему з валютою не може, адже не є його банком-емітентом. Він працює тільки з гривнею. Що ж стосується фінмоніторингу загалом, від якого раніше постраждали багато українців, то з ним, за словами Невмержицького, клієнти вже навчилися працювати і часто розуміють, що хочуть від них банки. Але експерт підкреслює, якщо ви не надаєте банку коректну інформацію про своє становище ще на етапі відкриття рахунку, заблокувати можуть навіть незначну суму. Потрапити під блокування може абсолютно кожен, хто дезінформує банк:

“На будь-яку транзакцію у вас має бути відповідь: чому вона відбувається. Коли ви відкриваєте рахунок у банку, вас попросять заповнити анкету, зокрема позначити, навіщо він вам потрібен, який обсяг операцій у ньому проходить, ваше фінансове становище. Коли ви пишете про те, що на цей рахунок будете отримувати зарплату, наприклад 50 тис. грн, а в цей час на цей рахунок починають прилітати транзакції від фізосіб із різних куточків країни по 5 тис. грн – банк безумовно це зупиняє”.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.