Пільги для студентів: що потрібно знати тим, хто буде вчитися на стаціонарі

Студенти в Україні мають право на багато різних пільг, які допоможуть їм впоратися з матеріальними труднощами під час навчання. Це стосується виплат, на які вони можуть претендувати, а також знижок на оплату навчання, проживання та транспортні витрати.

Соціальні стипендії
Студенти, які відносяться до соціально вразливих категорій, мають право на соціальні стипендії. Однак для отримання такої стипендії студент повинен не мати академічної заборгованості, а також вчитися на денному відділенні за держзамовленням.

Хто має право на соціальну стипендію:

діти-сироти ы діти, які позбавлені батьківського піклування;
студенти, які відносяться до категорії постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС;
шахтарі зі стажем підземної роботи не менш як три роки;
діти шахтарів (при цьому стаж підземної роботи у батьків повинен бути не менше 15 років);
учасники бойових дій;
постраждалі учасники Революції гідності та їхні діти;
діти загиблих або зниклих безвісти в АТО / ООС;
діти загиблих під час масових акцій протесту;
діти-переселенці;
діти з інвалідністю I-III групи.
З 1 липня, у зв’язку з підвищенням розміру прожиткового мінімуму, стипендія для дітей-сиріт стала 3 765 гривень. А для тих, кому вже є 18 років, вона трохи нижча – 3 568 гривень.

Знижка на плату за навчання
Студенти, які навчаються за контрактом у вузах України, мають право на знижку по платі за навчання. Розмір знижки може бути до 18%. Це правило поширюється тільки на студентів вищих навчальних закладів.

Якщо студент не отримує стипендію з бюджету, але при цьому працює, і його місячний заробіток не перевищує 3 300 гривень, то вони має право на ПСП у розмірі 150%.

Пільги по житлу
Студент-пільговик має право отримати знижку з оплати проживання в гуртожитку або взагалі звільнення від оплати за проживання.

Якщо двоє студентів створили сім’ю, то вони мають право на окрему кімнату в гуртожитку.

Пільги по оплаті транспортних витрат
Студенти денних відділень мають право на 50% -у знижку на оплату проїзду в міському громадському транспорті та на залізниці.

Матеріальна допомога від профспілки
Студенти, які є членами профспілкової організації вузу, мають право на матеріальну допомогу від профспілкової організації.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.