Зеленський підписав закон про збільшення пенсій: кому і на скільки збільшать виплати

Закон вступає в силу з 1 січня 2022 року

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який передбачає підвищення пенсій для чорнобильців. Верховна Рада схвалила цей документ у другому читанні днем ​​раніше. Про це повідомив Офіс президента.

Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до Закону України« Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи »щодо підвищення рівня пенсійного забезпечення окремих категорій осіб» № 1584-IХ, який Верховна Рада прийняла 29 червня 2021 року.

Документом определені мінімальні розміри пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи. Розміри такої пенсії для I групи інвалідності не можуть бути нижче 6000 гривень, для II групи інвалідності – 4800 гривень, для III групи інвалідності та дітей з інвалідністю – 3700 гривень.

Також введена державна адресна допомога до пенсії для учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, осіб, які брали безпосередню участь у ліквідації інших ядерних аварій та їх наслідків, у ядерних випробуваннях, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї і внаслідок цього стали особами з інвалідністю.

Закон вступає в силу з 1 січня 2022 року, за винятком положень щодо мінімальних розмірів пенсії за інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи і про введення державної адресної допомоги до пенсії, які вступають в силу з 1 липня 2021 року.

Нагадаємо, з 1 липня в Україні через зміну прожиткового мінімуму для непрацездатних будуть перераховані пенсії. Це станеться автоматично, без необхідності відвідування Пенсійного фонду.

Відзначимо, народні депутати знову взялися за пенсійний вік українців. На цей раз його хочуть знижувати для матерів, які народили і виховали дитину до шестирічного віку. А щоб від такого зниження не постраждав бюджет Пенсійного фонду, одночасно пропонують підвищувати пенсійний вік для всіх громадян, починаючи з 2023 року.

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.