Російські військові обстріляли британський есмінець у Чорному морі

Військові Російської Федерації 23 червня відкрили нібито попереджувальний вогонь по курсу есмінця “Дефендер” Британії. У РФ заявили, що корабель увійшов у їхні територіальні води в Чорному морі в районі мису Фіолент.


Про це повідомив російський “Інтерфакс” із посиланням на Міноборони країни. Відомо, що російські бомбардувальники використовували чотири осколково-фугасні авіабомби для “припинення дій” судна. У МЗС України відреагували на дії країни-агресора.

“Есмінець був попередньо попереджений про застосування зброї в разі порушення державного кордону Російської Федерації. На попередження не відреагував”, – процитувало видання заяву Міноборони РФ.

Зазначається, що прикордонний сторожовий корабель відкрив стрільбу по есмінцю о 12:06 і 12:08 середи. Вже о 12:19 літак Су-24М виконав таке ж нібито попереджувальне бомбометання (4 ОФАБ-250) по курсу руху “Дефендера” з керованою ракетною зброєю.

О 12:23 спільними діями Чорноморського флоту і Прикордонної служби ФСБ Росії есмінець “Дефендер” покинув межі територіального моря РФ”, – йдеться в повідомленні.

У російському військовому відомстві похвалилися, що Чорноморському флоту й прикордонникам вдалося “покласти край” порушенню держкордону РФ британським есмінцем

Пізніше стало відомо, що британського військового аташе викликали в Міноборони РФ “після інциденту з “Дефендером” у Чорному морі”.

Реакція Британії та України
У Міністерстві оборони Британії після заяви з боку РФ про “порушення” її державних кордонів есмінцем підкреслили, що “Дефендер” здійснював мирний прохід відповідно до міжнародного права.

Глава Міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що ситуація з обстрілом стала наочним доказом української позиції.

“Агресивна і провокаційна політика РФ в Чорному та Азовському морях, окупація і мілітаризація Криму становлять постійну загрозу Україні та союзникам. Саме тому я підкреслюю, що необхідна якісно нова взаємодія НАТО з Україною в Чорному морі”, – написав він у Twitter.

Що було до обстрілу
Британський есмінець HMS Defender D36 увійшов у Чорне море 14 червня разом нідерландським фрегатом HNMLS Evertsen F805 ВМС. Там вони приєдналися до американського есмінця ОРО USS Laboon, всі три кораблі готувалися до міжнародних навчань Sea Breeze-2021.

Вони стартують у Чорному морі, поблизу берегів Одещини, Миколаївщини та Херсонщини, 28 червня й триватимуть два тижні – до 10 липня. Цього року в них візьме участь рекордна кількість країн – 32 із шести континентів. До того ж, 5000 військових, 32 кораблі, 40 літаків, 18 команд спеціальних операцій і дайвінгу.

Також Сили спеціальних операцій України, Британії та США провели спільне тренування на британському есмінці “Дефендер” Королівського Військово-морського флоту, повідомила прес-служба Міністерства оборони України.

Так, зведена абордажна група (з української сторони – 73-й морський центр спеціальних операцій імені кошового отамана Антіна Головатого) провели спільне тренування, де відпрацювали абордажні дії. Вони полягали в несподіваному для противника захопленні судна. Також такі дії використовуються для звільнення кораблів від піратів.

“Цей захід вкотре довів, що Сили спеціальних операцій Збройних сил України здатні виконувати завдання нарівні з колегами з НАТО”, – підкреслюють в українському Міноборони.

Нещодавно у посольстві РФ в США заявили, нібито Sea Breeze-2021 мають “агресивний характер” і закликали США та НАТО відмовитися від них.

Як повідомляв OBOZREVATEL, президент Росії Володимир Путін заявив про нарощування політичної і військової ворожнечі з боку Заходу, запевнивши, нібито Кремль намагається всіляко стабілізувати відносини дипломатичним шляхом. Про “вибухонебезпечну ситуацію” в Європі говорив і міністр оборони РФ Сергій Шойгу.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.