В Африці знайшли ядерний могильник віком 1,8 млн років

Міжнародна група вчених знайшла в руднику Окло, який знаходиться в Африці, ядерний могильник, вік якого досяг позначки в 1,8 млн років. Дискусії навколо цього об’єкта ведуться ще з 1972 року.

Вперше розкопки в руднику Окло були зроблені в 1972 році. Тоді фахівці виявили, що здобута тут руда містить на 0,003% менше урану-235. Різниця здається незначною, проте це не так, оскільки зміст цього елемента всюди в світі однаково.

Вчені намагалися пояснити цю аномалію ще відразу після знахідки. Так, була проведена масштабна конференція на міжнародному рівні в Габоні. Тоді експерти прийшли до висновку, що найбільш вірогідна причина цього феномена полягає в тому, що рудник Окло – єдиний у світі ядерний реактор, який виник 1,8 млн років тому, до того ж він вичерпував себе протягом 500 років.

Однак останні дослідження довели помилковість цієї теорії. Атомний реактор не здатний існувати сам по собі. Тому вчені продовжують досліджувати рудник в Окло, тепер називаючи його могильником радіоактивних відходів, який вже вичерпав свій потенціал. Але питання його появи так і залишається відкритим.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.