В Україні запустили е-судочинство: що зміниться для громадян

У середу, 26 травня, в Україні набув чинності закон про е-судочинство. Метою документа є поетапне впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЕСІТС).

Закон опублікований в газеті «Голос України». Він був прийнятий Верховною Радою 27 квітня і підписаний президентом 24 травня.

Нова система завдяки сучасним технологіям допоможе судовим органам стати доступнішими і зручнішими для українців, оскільки буде діяти в режимі реального часу.

ЕСІТС включає в себе:

розгляд судових справ;

автоматизований документообіг;

складання та ведення оперативної і аналітичної звітності;

інформаційну допомогу суддям;

майнові, фінансові, кадрові, організаційні, інформаційно-телекомунікаційні процеси.

«Суд проводить розгляд справи за матеріалами судової справи в паперовій або електронній формі в порядку, визначеному положенням про ЕСІТС і/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів)», – сказано в документі.

Кожна нова підсистема буде введена через 30 днів з дня публікації оголошення на офіційному порталі судової влади і в газеті «Голос України».

ЕСІТС почне діяти в судах, Раді суддів, Вищій раді правосуддя, Вищій кваліфікаційній комісії суддів, Державній судовій адміністрації, Національній школі суддів України та на підприємствах, що належать до сфери правосуддя.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.