У світі з’явилося дев’ять нових мільярдерів: вони заробили на COVID-вакцинації

Від початку пандемії COVID-19 щонайменше дев’ять осіб стали доларовими мільярдерами завдяки надмірному прибутку фармацевтичних компаній-монополістів, які виготовляють вакцини від коронавірусу. 

Про це із посиланням на дані альянсу People’s Vaccine Alliance повідомляє Oxfam.

Зазначається, що найбільше заробив гендиректор американської компанії Moderna Стефан Бансель, статки якого оцінюються в 4,3 мільярда доларів.

На другій позиції опинився співзасновник і керівник німецької біотехнологічної корпорації BioNTech Угур Шахін із 4 мільярдами доларів статків.

До переліку також потрапили:

імунолог і інвестор Moderna Тімоті Спрингер (2,2 мільярда доларів);
голова ради директорів Moderna Нубар Афеян (1,9 мільярда доларів);
голова компанії ROVI, яка виробляє упаковку для вакцини Moderna, Хуан Лопес-Бельмонте (1,8 мільярда доларів);
вчений і інвестор Moderna Роберт Лангер (1,6 мільярда доларів);
співзасновник і головний науковий співробітник китайської фармкомпанії CanSino Biologics Чжу Тао (1,3 мільярда доларів);
співзасновник і старший віце-президент CanSino Biologics Цю Дунсю (1,2 мільярда доларів);
співзасновник і старший віце-президент CanSino Biologics Мао Хуайхуа (1 мільярд доларів).
Їхній сукупний статок становить 19,3 мільярда доларів. За словами активістів, цієї суми достатньо для того, щоби повністю вакцинувати від COVID-19 близько 780 млн осіб в країнах з низьким рівнем доходу. Поки що ці держави отримали лише 0,2% від загальносвітового обсягу вакцин через дефіцит доз.

Окрім того, статки восьми вже існуючих мільярдерів, задіяних у фармацевтичних корпораціях з вакцин від COVID-19, збільшилися на 32,2 мільярда доларів. Цієї суми достатньо для повної вакцинації всіх жителів Індії.

“Мільярдери є людським обличчям величезного прибутку, який багато фармацевтичних корпорацій отримують від монополії на вакцини”, – зауважила менеджерка з питань охорони здоров’я Oxfam Анна Марріотт.

Вона переконана, що оскільки розробка COVID-вакцин фінансувалася за державні кошти, препарати “мали б бути насамперед глобальним суспільним благом, а не приватною можливістю отримання прибутку”.

“Нам потрібно терміново покласти край цим монополіям, щоб ми могли нарощувати обсяги виробництва вакцин, знижувати ціни та вакцинувати світ”, – наполягає Марріотт.

На початку місяця США підтримали ідею

Очільник ВООЗ заявив про “знаменний момент у боротьбі” з пандемією коронавірусу
відмовитися від патентів на COVID-вакцини на період пандемії, щоб дозволити більшій кількості виробників виготовляти преперати від коронавірусу.

Генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос Адханом Гебреєсус назвав рішення США “знаменним моментом у боротьбі” з пандемією COVID-19.

Однак низка європейський країн, зокрема Німеччина та Велика Британія, висловилися проти цієї ініціативи, заявивши, що скасування патентів не призведе до значного збільшення пропозиції препарату через обмежені виробничі потужності і недостатню кількість компонентів. До цієї позиції також приєдналася компанія Pfizer.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.