Страсна п’ятниця 2021 у православних: що категорично не можна робити цього дня

Страсна п’ятниця 2021 року в православних випадає на 30 квітня. Її присвячено спогадам про суд, розп’яття та хресну смерть Ісуса Христа.

Це день скорботи і печалі, у який вірянам належить дотримуватись суворого посту. Детально про традиції і заборони Великої п’ятниці читайте далі в матеріалі OBOZREVATEL.

Що сталося в Страсну п’ятницю
У Євангелії чітко вказано, що Ісус був розп’ятий у п’ятницю перед єврейським Песахом. Це найскорботніший день Страсного тижня, коли віряни згадують про страждання Спасителя, смерть на хресті, зняття Його з хреста та поховання.

Розп’яття було найганебнішою стратою в євреїв. Такий вирок отримували розбійники, убивці, бунтівники. Крім нестерпного болю й душевних страждань, розп’ятий мучився від сильної спраги.

Коли воїни розпинали Ісуса, Він молився за Своїх мучителів, кажучи: “Отче, прости їм, бо не відають, що творять”. Поруч стояли Свята Мати Його, апостол Іоанн, Марія Магдалина та ще кілька жінок, які вшановували Його.

Побачивши Свою Матір та Іоанна, якого особливо любив, Спаситель сказав матері: “Жінко, ось син Твій”, а Іоанну: “Ось мати твоя”.

Під час розп’яття Ісуса Христа на Голгофі сталося знамення: сонце погасло й настала темрява по всій землі, яка тривала до самої Його смерті.

“Так бо Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Однородженого, щоб кожен, хто вірує в Нього, не загинув, але мав життя вічне”, – сказано в Євангелії від Іоанна.

Що потрібно зробити в Страсну п’ятницю: традиції
Усю ніч на Страсну П’ятницю храми здійснюють службу “Дванадцяти Євангелій” з прочитанням біблійної розповіді про страждання Спасителя.

О третій годині дня священнослужителі виносять з вівтаря плащаницю – ікону із зображенням Ісуса Христа у гробі. Її встановлюють у піднесеному місці, прикрашеному квітами та умащеному пахощами. Під час вечірнього богослужіння Плащаницю обносять навколо храму, а парафіяни стоять зі свічками в руках.

Вважається, що з церкви потрібно принести додому 12 свічок. Їх розставляють у різних місцях і дають догоріти до кінця. За повір’ям, такий ритуал здатний залучити удачу, достаток і радість на наступний рік.

Піст у Страсну п’ятницю
Страсна п’ятниця – найсуворіший день Великого посту. 30 квітня вірянам слід повністю відмовитися від їжі до закінчення богослужбового чину поховання Плащаниці Ісуса Христа. Після трьох годин дня дозволяється з’їсти невеликий шматок хліба й випити склянку води.

Що не можна робити в Страсну п’ятницю
Велика п’ятниця – найскорботніший день для християн усього світу, тому веселощі категорично заборонено. Також під забороною – робота по дому, в саду й городі, вживання алкоголю, стрижка та будь-які косметичні процедури.

Крім того, у Страсну п’ятницю не можна протикати залізними предметами землю або забивати щось у неї.

Чи можна пекти паски в Страсну п’ятницю
За традицією випікати паски й готувати інші страви до Великодня належить у Чистий четвер. Хоча будь-яких чітких приписів на цей рахунок у церкви немає, священнослужителі наголошують, що домашні клопоти не мають затьмарювати богослужінь Страсного тижня.

Зокрема, категорично не рекомендується пропускати найважливіші богослужіння, які відбуваються в Страсну П’ятницю, – Винос Плащаниці й Чин поховання.

За народною прикметою, пекти паски в Страсну п’ятницю – поганий знак для всієї родини. Водночас існує повір’я, згідно з яким господаркам дозволяється пекти великодню випічку, але перед замішуванням тіста в цьому випадку слід прочитати молитву “Отче наш”, а потім сказати: “Господи, благослови”.

Випікати треба в тиші й на самоті, щоб ніхто не бачив тіста. За повір’ям, паска, випечена у Велику п’ятницю, ніколи не зіпсується, буде служити оберегом та зможе зцілювати від хвороб.

Прикмети в Страсну п’ятницю
Протриматися без води всю Велику п’ятницю – ніяке пиття не заподіє шкоди протягом року.

Хто вип’є алкоголь – на все життя пристраститься до спиртного.

Радіти в Страсну п’ятницю – проплакати весь наступний рік.

Хто плюне на землю – від того всі святі відвернуться.

Магія й ворожіння обернуться бідою для того, хто ними займається.

Похмуро весь день – до неврожаю.

Зоряне небо – до врожаю зернових.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.