Мінімалка 5000 грн: що чекає на українців

Чергове підвищення мінімальної зарплати змусить багатьох підприємців ще більше піти в тінь. Також не виключено, що вони будуть йти на більш радикальні заходи

Про це Politeka заявив керуючий партнер адвокатського об’єднання «Privé» Микола Бугайов.

Нагадаємо, раніше віце-прем’єр міністр Павло Розенко анонсував збільшення мінімальної зарплати до 5 тис. гривень. За його словами, уряд визначиться з остаточною датою підвищення «мінімалки» вже у квітні-травні поточного року.

«Підвищення мінімальної зарплати для підприємців означає додаткові витрати, які торкнуться не тільки питань оплати праці. Але так само і витрат, які покладаються на підприємців у сфері податків і зборів. А будь-які додаткові витрати не можуть сприйматися позитивно, враховуючи те, що вони не приносять в подальшому додатковий прибуток і знижують суму загального доходу», — зазначив Бугайов, додавши, що мінімальна вартість працівника обійдеться підприємству в 4004 гривні. Це з урахуванням суми обов’язкового єдиного соціального внеску, який становить 22 % від розміру мінімальної зарплати. Зараз це 704 гривні.

Експерт також підкреслив, що результатом підвищення «мінімалки» повинно бути поліпшення життя, однак поки що змін на краще не спостерігається.

«Наприклад, за 2016 індекс цін виробників за даними Держслужби статистики був найбільшим за останні 7 років. А якщо порівнювати січень 2016 року з 2017 роком, оскільки останній вже лідирує. Враховуючи, що зміни індексу цін виробників є раннім інфляційним індикатором, можна говорити, що необхідних заходів, для поліпшення підприємницького середовища, не спостерігається, — підкреслив Бугайов.

Коментуючи той факт, що після підвищення мінімальної зарплати до 3 200 деяких бюджетників почали переводити на півставки або фіктивно звільняти, керуючий партнер адвокатського об’єднання «Prive» закликав українців не забувати про свої права і вимагати їх дотримання всіма допустимими способами.

«… Все частіше з питаннями про незаконне звільнення, або не виплати заробітної плати. Підприємства неодноразово звертаються з питаннями про легальні способи мінімізації оподаткування», — повідомив Бугайов, коментуючи проблеми, з якими українці зіткнулися після зростання мінімальної зарплати.

За словами експерта, вплинути на несумлінного роботодавця можна не тільки через суд.

«Це також можуть бути прямі звернення з акцентом про порушені права і способи їх усунення», — порадив Бугайов.

Адвокат також підкреслив, що українці все частіше готові відстоювати свої права. Про це свідчить кількість звернень, які отримує об’єднання, а також загальна статистика звернень до правозахисні органи.

Нагадаємо, за словами Розенка, згідно з поточними розрахунками, підняти мінімалку до 5 тис. гривень теоретично було б можливо навіть з 1 січня 2017 року.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.