Молода вчителька вивела тисячі дітей з-під куль ворога: потужна історія подвигу “другої мами”

Історія про те, як сильна духом жінка може стати другою матір’ю для більш ніж трьох тисяч дітей. За часів Другої світової війни молода вчителька Мотрона Вольська, разом з двома подругами вивела дітей з окупованої території і доставила в тил.


Подвиг Вольської залишився в історії під назвою “Операція Діти”, її вчинок просто виходить за межі реальності.
Про цей подвиг стало відомо завдяки сюжету одного з YouTube-каналів на історичну тематику.

У теплі дні 1942 року три молодих дівчини відводили дітей з окупованих німцями сіл і сіл в Смоленській області подалі від війни. Майже 200 кілометрів пішки, партизанськими стежками, лісами і болотами. Керувала операцією “Діти” 23-х річна вчителька початкових класів Мотрона Вольська.
Дітей молодше 10 років в той перехід не брали – занадто важка і небезпечна належала дорога. Але всіх підопічних, 3225, цілими і неушкодженими Мотрона доставила ближче до Нижнього Новгорода (зараз Російська Федерація – ред.)
За подвиг, здійснений без зброї, Мотрону Вольську було удостоєно бойовим орденом. А коли Друга світова війна закінчилася, вона залишилася жити в Городецькому районі. Дочекалася з фронту чоловіка, теж партизана, і повернулася до своєї мирної професії вчителя. 33 роки героїня пропрацювала в сільській школі, присвятивши дітям все життя.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.