Зміни клімату та міграція кажанів: дослідники назвали нові причини та регіони виникнення коронавірусу

Зміни клімату за останнє століття сприяли зміні природного середовища в Південному Китаї, що створило сприятливе середовище для розповсюдження та міграції багатьох видів кажанів разом з близько сотнею видів коронавірусу, які вони переносять.

Вчені припускають, що у південнокитайській провінції Юньянь та прилеглих регіонах М’янми та Лаосу міг виникнути SARS-CoV-2, який спричинив пандемію COVID-19. Генетичні дані свідчать, що саме ці регіони стали “глобальним осередком” нового коронавірусу.

Про це йдеться у результатах дослідження вчених із Кембриджського, Гавайського університетів та Потсдамського інституту з вивчення змін клімату, повідомляє пресслужба Кембриджа. Дослідження також опублікували у журналі Science of the Total Environment, зазначаючи, що це перші докази механізму, за допомогою якого зміни клімату могли відіграти безпосередню роль у появі SARS-CoV-2

Учені встановили, що протягом останнього століття в південному китайському регіоні кліматичні зміни у вигляді підвищення температури, збільшення кількості сонячного світла, концентрації парникових газів в атмосфері сприяли зростанню лісового середовища — на зміну тропічним чагарникам прийшли тропічні савани та листяні ліси. Це створило відповідне середовище для багатьох видів кажанів, які переважно мешкають у лісах.

Науковці створили карту рослинності світу, якою вона була у ХХ столітті, використовуючи дані про температуру, опади та хмарні покриви. Потім використали інформацію про те, якими рослинами харчуються різні види кажанів, щоб визначити, де і який вид проживав на початку 1900-х років. Порівнявши це з сучасним поширенням видів, вони побачили, як змінювалося місце існування різних видів кажанів через зміни клімату.

“Коли клімат змінювався, кажани покидали одні регіони та переселялись в інші, разом з вірусами. Це не лише змінило регіони, де присутні віруси, але, швидше за все, призвело до нових взаємодій між тваринами та вірусами, спричинивши передавання та еволюцію більш шкідливих вірусів”, – сказав доктор Роберт Бейер, дослідник кафедри зоології Кембриджського університету та перший автор дослідження.

Дослідження показало, що в минулому столітті в південну китайську провінцію Юньнань переселилися ще 40 видів кажанів разом з близько сотнею видів коронавірусу, що передається кажанами.

“Зміна клімату протягом минулого століття зробила середовище проживання в південнвй китайській провінції Юньнань придатною для більшості видів кажанів”, – сказав Бейер.

Він додав: “Розуміння того, як глобальний розподіл видів кажанів змінився внаслідок зміни клімату, може стати важливим кроком у реконструкції походження спалаху COVID-19”.

Світова популяція кажанів у світі переносить близько 3 тисяч різних типів коронавірусу. При цьому у середньому кожен кажан є носієм 2,7 типа коронавірусу – більшість із них не мають симптомів. Збільшення кількості видів кажанів у певному регіоні через зміни клімату може збільшити ймовірність наявності, передання та еволюції коронавірусу.

Більшість коронавірусів, які переносять кажани, не передаються людині. Але деякі види, які може підхопити людина, найімовірніше, походять від кажанів. Зокрема — близькосхідний коронавірусний респіраторний синдром (MERS-CoV), тяжкий гострий респіраторний синдром SARS-CoV-1 та SARS-CoV-2.

Південний китайський регіон, який дослідники визначили “гарячою точкою” для поширення кажанів, є також домом для панголінів. Вони, як припускають вчені, є “проміжними хазяїнами” SARS-CoV-2. Кажани могли передавати коронавірус панголінам, яких потім продали на ринку дикої природи в Ухані — там, де зафіксували перший спалах інфекції.

Вчені вважають, що факт впливу змін клімату на передавання збудників із дикої природи людям, має привернути увагу до проблеми глобальних викидів і спонукати зменшити їхню кількість.

Зазначимо, наразі не існує достовірних наукових доказів того, що саме кажани стали носіями вірусу SARS-CoV-2.

Шукайте деталі в групі Facebook


Загрузка...

Джерело.